Srpski književni glasnik

пуну Р»У -"> у

но ћир вмј 4.

534 Српски КњЊижеЕВНИ ГлАСНИК.

вом темељу. Данас, дарвинизам је уздрман: Г. Кентон, да поменем само њега, даје о постанку врста једну велику теорију која оне још мало па библијске генеалогије које је поставио Дарвин баца у старе научне басне. Ја знам за Кентона преко Реми Де Гурмона, као што по: знајем Епикура преко Лукреција. Нећу да вам излажем теорије које ви знате боље од мене; хтео сам само да вам покажем како се човек обмањује лажном поузданошћу, како се вара и како сумња у невреме зато што је поверовао сувише брзо. Наука не вара никад, ако је питамо са некористољубљем и без журбе.

Значи ли то да је наука довољна за свег Је ли доста разумети» Је ли доста само знатиг Не! Треба осећати, треба волети. Један стари француски писац рекао је: „Знање без савести јесте смрт душе“. Волите, будите наклоњени; имајте љубави за људски род. И ако сте снажни, покажите се благи.

Стари пријатељ који вам говори срећан је да се налази овде у друштвеном седишту Студентског Међународног Савеза, Согаа Рталтез, који га је пре десет година дочекао на Мон-Палатену.: Ви сте мислили да заједничка тежња ка слози треба да уједини студенте целог света. То је велика и добра мисао.

Ја не знам шта будућност чува за наше поколење, ни у ком смислу ће се довршити у Европи развој снага и идеја. Али, да бисте наслутили будућност, молим вас, гледајте не толико на проучавања јуначких дела краљева, владара, председника република колико на покрете — мрачније, дубље, једном речи: значајније — покрете радне гомиле народа. Народи, а не владари, стварају бу-

! Студентски Међународни Савез, Сотаа јтаћтев, основан је у Туриму 15 новембра 1898; реорганизован у Лиежу, 4 септембра 1905 године, био је преуређен у Хагу, 29 августа 1910. За друштвено седиште, од тада, утврђен је за стално Париз, Кућа Главног Удружења Студенгта Париског Университета. Г. Пјер Жилјен био је наименован за председника Међународног Савеза; Г.Г. Обри и Легран, ва главне секретаре; Г. Фабиан Сулар, за главног благајника.