Srpski književni glasnik

Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Силе Заштитнице Крита упутиле су две ноте; једну Грчкоме Краљу, а другу Порти односно самога Крита. Прва нота је упућена 29 августа Краљу Ђорђу, и у њој је реч о специјалноме праву које су му 1906 године признале Енглеска, Италија, Русија и Француска на острво Крит. Друга нота је предата 4 септембра великоме везиру; у њој се наглашава да се одржава старо стање на острву Криту. Ова два акта мењају донекле старо стање од 1906 године. Укида се положај главнога комесара за острво Крит, а званично се санкционише право грчкога краља да се интересује за стање на острву Криту. Порта је дала свој одговор Силама Заштитницама и захвалила се што су усвојили захтев да се укине положај главнога комесара, што је, у осталом, тражила и критска народна скупштина. Али, Порта није добила одговор на тражење да јој се признају суверена права над Критом, јер је у томе дошло триполитанско питање.

Грчка краљевина сад чека само згодан моменат и да, помоћу Крићана, изврши присајединење. Европа је овим последњим чином на то упутила Грке. Турска ће моћи спречити такав чин само силом, ако је довољно јака за то.

пе аи

покају Фу жељу ромћ 51 ~

ут

+

4

+ у

У Бугарској су почетком месеца септембра извр. шени избори за Народно Собрање. Као што су сви очекивали, коалициона влада добила је већину. Од 212 мандата посланичких коалициона влада добила је 190 мандата; радослависти су добиле 7 посланика ; стамбуловисти 6, земљоделска партија 4; каравелисти 4, дворски либерали (млади либерали, тончевисти) !. Радикали и фракције социјалиста који су у Великом Н. Собрању имали доста | велики број посланика, нису добили ни једнога представника на изборима. Од 1,106.943 правних гласача дали су на дан избора глас само 508.946 гласача. Од овога броја у изборне кутије је ушло 298.116 гласова за вла| дине кандидате, а све остало за опозиционе представ| нике. Земљоделска партија је добила око 72.000 гласова;