Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 638

радослависти су добили око 33.200 гласова, стамбуловисти око 18.000, тончевисти 6400 гласова, каравелисте (демократи) су добили око 25.000 гласова, радикали су добили 12.900 гласова, социјалисти широки 12.700, социјалисти тесни 12.800 гласова. Из ових бројева се види колико ће бити опозиција несразмерно представљена у ХМ редовноме Народноме Собрању; њена половина гласача дала је 22 посланика, а владина нешто већа половина гласача, дала је влади 190 мандата. У једноме изборноме округу Бугарске био је за време избора овакав случај: владин кандидат је добио око 5000 гласова, а сви опозициони кандадати су добили око 10.000 гласова; изабран је владнн кандидат који је имао релативну већину.

Народ у Бугарској слабо је учествовао у изборној борби. Може бити да је то последица последњих избора за У Велико Народно Собрање које је променило Устав. Ти избори су били врло живи и с великим учешћем. Вероватније је да су пољски радови омели многога бирача да употреби своје гласачко право. Влада Гешова је приликом ових избора нарочиту пажњу обраћала на то да чланови земљоделске партије, „дружбаши“, не уђу у Собрање, а нарочито они који су јој својим испадима у Великоме Народноме Собрању сметали. И шеф „дружбаша Стамболијски“ није изабран на овим изборима.

Влада је образовала једну комисију да спреми један предлог закона о изборима за народне посланике, који би се оснивао на начелу пропорционалности. Министар унутрашњих дела ЈЉЉудсканов је пошао по Европи да проучи пропорционални систем избора за Собрање.

И у Црној Гори су 14 септембра извршени избори за скупштину. На овим изборима влада Др. Л. Томановића је добила опет већину. Избори су прошли у миру; опозиција није узела готово никаква учешћа у њима. Међу изабраним посланицима има доста нових људи, са из. весним школовањем, али не и са извесним гласом у Црној Гори.

ИностРАНИ.