Srpski književni glasnik

Б Е ЛЕШ К Е: 639

тобра ове године: 1. На расписани стечај за овогодишњу награду до 1000 динара из Задужбине Димитрија Стаменковића Академија је добила 6 радова: Духоборац: „Нов народ“; Драгутин Ј. Илић: „Светле слике“; Василије М. Петровић: „Омладина“; „Дјела“ апостола Св. Павла, највећег хришћанског учитеља. У интересу хришћанске вјере и морала у народну пјесму превео >“; Сретен Динић: „Највеће зло у нашем народу. Царство алкохола“; Живојин Дачић: „Како моји живе“. За референте, који ће ове радове оценити, Председништво је одредило Г.Г. Др. Јована Скерлића и Јеремију Живановића. МР.

ЗАДУЖБИНА И. М. КолаРЦА. — 6 октобра одржан је годишњи помен просветном добротвору Илији М. Коларцу, и том приликом прочитан је и штампан годишњи преглед рада у његовој задужбини.

1 Примљена су у потпуна задужбинска издања, по препоруци референата, два дела:

1, Милоша Р. Милошевића „Општа Културна Педагогика“, и 2, Др. Јована Хаџи-Васиљевића „Јужна Стара Србија“, књ. 1., „Прешевска Област“.

П. Одређена је само помоћ за штампање ових дела: 1, Др. Владану Ђорђевићу за дело „Европа и Балканци“ књ 1. „Европа и Румунија“; 2, Ст. Новаковићу за дело „Двадесет година уставне владавине у Србији 1883—1903“; 3, Андри Гавриловићу за дело „Историја српске и хрватске књижевности усменога постања“; 4, Сем ових дела, Одбор је и ове године дао помоћ истом књижевном предузећу које је прошлих година потпомагао.

Од дела која су прошле и ове године примљена у ред Коларчевих издања или им је новчана помоћ дата, угледала су света у овој години ова: 1, „Радиша“ од Јована Миодраговића; 2, „Беседе владике Гаврила“, књ. П, од проте А. Илића; 3, „Белешке о Старој Србији“, од Тодора Станковића; 4, „Европа и Балканци“ књ. 1. „Европа и Румунија“, од Др. Вл. Ђорђевића. 5, „Историја српско-хрватске књижевности“, од А. Гавриловића.

Ш. Према оценама одређених референата нису могла бити примљена у ред задужбинских издања дела: „О јединству Срба и Хрвата“ од М. Нешића; 2, „Монографија Хилендара“ од монаха Саве Хилендарца; 3, „Историја ропства“, књ. |, извод из Валонова дела „НШчое Че | езсјауасе Чапз | аппдице“ и 4, „Поука о моралу“ од Жила Па оа, у преводу М. Гајића.