Srpski književni glasnik

640 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

У. Одбијене су молбе за помоћ: 1, Јовану Ђ. Јовановићу за дело „Основи физиолошке педагогије“, јер га није поднео у рукопису, да би се могло дати на оцену; 2, Уреднику школског часописа „Венца“, пошто Одбор не помаже излажење часописа; 3, Капетану Љуб. П. Љубишићу није уважена молба да му Одбор откупи из: вестан број књига његова дела „Шеста година српског устанка“, пошто је сума одређена на помагање књижевности за ову годину већ била заузета.

У. С обзиром на то што је на штампање раније примљених дела заузета била у овој години цела, а у наредној 1911/12 готово цела сума, одређена на помагање књижевности ; враћена су писцима — јер нису могла бити увршћена у задужбинска издања, нити добити помоћ за штампање — ова дела: 1, „Наши поморци“ (свршетак дела) од Б. Ђаје; 2, „Опо уада15“, роман Х. Сјенкијевића у преводу Л. Кнежевића; 3, „Рат“, превод капетана Ћирића; 4, „Аграрна политика“ од Евг. Филиповића, у преводу М. Зебића и Д. Данића.

МТ. У референата су на оцени дела: 1, „Песме о Краљевићу Марку“ и 2, „Ђорђе Јовановић вајар“, од Бо жидара Николајевића.

Пада у очи, у главном, слаб избор издаваних или награђених дела. Добра дела награђују се по изузетку, а у већини случајева награђују се дела писаца без вред. ности, која се не читају и од којих слабо ко има какве користи. Књижевни критеријум при награђивању дела у опште врло је спуштен; у сваком случају у одбору Коларчеве Задужбине владају застарели појмови о књижевности, и од свега тога великог новца слаба је корист. Треба упоредити само шта све Српска Књижевна Задруга ради са далеко мањим новчаним средствима !

Финансијски биланс Коларчеве Задужбине далеко је бољи но књижевни биланс. Задужбина има имаовину од 2,938.633 динара, (2.698.4383 фонд за Универзитет, и 240.149 фонд за књижевност). Годишњи приход био је 136.325 динара. На књижевна издања утрошено је 8.459 динара. К.

Власник, Богдан Поповић. — УРЕДНИК, Јован СКЕРЛИЋ