Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 707 акција у томе правцу, а у Берлину нека нервозност; до: садање турско-немачко пријатељевање има да издржи велику пробу.

Активност Тураке у европској Турској није пре. стала. Откако је Италија напала Триполитанију она се и појачала. На све стране се чине припреме такве као да се надају да ће наступити неки озбиљни догађаји. У Тесалију се одржава војска, и шаље се нешто војске пут бугарске, црногорске и српске границе. Организују се турске чете које крстаре од Сјенице па до Берова и Аргирокастра. Муслиманско становништво у тим пределима добија оружје и муницију. Власти пописују коње, станове, фураж и људску храну. У исто време појачале су се несигурност и мржња Муслимана противу Хришћана. Несигурност се манифестује нарочито у крајевима где је хришћанско становништво гушће. А мржња се поред осталога, ту скоро, испољила у једноме до сада нечувеноме чину. Један жандармеријски јузбаша, преобучен у комитско одело, напао је и убио гребенскога митрополита Емилијана и његове пратиоце. Гребена је мало место на југу од Битоља, а средиште је гребенске казе, у којој има више Грка него и Муслимана и Куцовлаха. Митрополит Емилијан је био један активнији Грк, кога су власти хтеле више пута због тога да уклоне из те мале патријаршијске епархије.

Ако се овоме дода да се у Турској наставља јака агитација противу Младотурака; даље, да Младотурци раде на томе да што јаче учврсте свој положај, уклањајући из кабинета оне који им највише сметају; када се узме у обзир да данас власти настављају своју политику искључивости према народностима, нарочито према школи и цркви, да помажу покрет противу чипчија; ако се има на уму да се са стране уноси и поклања оружје Арнаутима, да се међу њима шири агитацијом споља мисао о Аутономној Арбанији, да се у Арнаутлуку настављају и даље злочинства, која остају некажњена и да сада власти кажњавају

45%