Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 781 у Мароку, или тражити компенсације на другој страни. Седница Рајхстага у коме је била дискусија о Мароку била је врло бурна, а немачки канцелар је био силно нападнут. Живост и значај дискусија појачавале су две појаве: оштри говори посланика противу Енглеске која је окривљена као виновник немачкога неуспеха, и немачки престолонаследник који је нескривено одобравао све го: воре противу канцелара и његове садашње колонијалне политике.

Француско јавно мнење није потпуно задовољно што Француска добија нову колонију од 450.000 квадратних метара са осам милиона становника, махом Бер. бера. Оно није умирено ни онда кад је председник владе, Кајо, изјавио да он има друге планове и да ће се ускоро исправити данашње погрешке, које нису његове. Јавно мнење у Француској зна добро да се од 1845 године, када је први пут покренуто мароканско питање, па до јула месеца ове године није ишло правим путем и с истим планом, па ипак осуђује владу што није у исто времеи са Шпанијом дефинитивно расправила питање о западној граници Марока. Француска влада ће, одмах чим се немачко-француски уговор одобри, предузети разговоре са Шпанијом. Разговори ће бити несумњиво интересантни, јер ће у њима, као и у онима са Немачком, узети учешћа и Енглеска.

Чим је закључен француско-немачки уговор о Ма: року, талијанска влада је објавила указ краља Виктора, којим се проглашава анексија Триполитаније. У указу се не ограничава ни у чему суверенитет Италије над овом турском провинцијом. Нотификација талијанске владе европским кабинетима о анексији Триполитаније примљена је само на знање; никакве декларације друге врсте нису даване о томе акту ни Турској ни Италији.

У Турској је овај акт Италије примљен доста мирно. Она није протестовала друкче него упућујући једновремено акт свима европским државама у коме наводи примере повреда одлука хашких конференција. У томе

и.