Srpski književni glasnik

ТЕ КЕ

пар ц

182 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

протесту нарочито се помињу свирепства талијанске војске над мирним становништвом Триполитаније. Судећи по свему Турска неће скоро пристати да преговара о миру с Италијом, чије су војне операције у Триполитанији сад отежане јаким кишама. По припремама које се чине свуда у турским водама, рекло би се да је Турска готова да прими рат, који до сад није имао изглед рата. Италија је неодлучна да своју акцију пренесе у Европску Турску. Њена ранија јавна обавеза да ће поштовати зга! 5 дио на Балкану, потпуно непријатељско држање аустро-угарске и енглеске штампе, као и наглашавања из Беча, Берлина и Лондона о великој опасности за међународну ситуацију ако се започне акција у Беломе Мору или на азијској обали, чине те Италија изгледа неодлучна, и као плашљива. Па ипак, талијанска влада је потпуно одлучена да постане и остале неограничени господар Триполитаније и Сиренаике.

Грчко турски односи постају бољи. Бојкотовање грчких бродова и трговаца у Турској, које се са системом и постојано изводи две године, престало је. Између Атине и Цариграда се воде преговори који се тичу Крита и грчке народности у Турској. За обавезу да Грчка неће реметити садање стање на Криту, Турска ће дати уступке. Прекид бојкота и повољан одговор Портин на захтеве Васељенскога Патријарха, долазак султанова сина у Пиреј, први су знаци да су односи између Грка и Турака бољи.

Из Софије се настојава да се што пре дође у Цариграду до више поверења према Бугарској. Са тим иде доста тешко, јер се у Турској почињу множити бугарске чете. Стара унутрашња револуционарна организација почиње се живље организовати и припремати. У самоме скопаљскоме санџаку биће петнаест четица.

Софијска Трговачко-Индустријска Комора имајући на уму одлуке Свесловенскога Збора у Софији радила је од дужег времена да се састави једна конференција

с и ое

за

А ЋЕ А МР АОЛ а ~ >

~

и.

Во ава Не ли