Srpski književni glasnik

|, ||

===

У

|

792 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

жевни Гласник“, „Дело“, „Летопис Матице Српске“, и „Бранково. Коло“, — за последњих десет година; даље, јубиларне бројеве „Босанске Виле“, „Песнички Зборник“ Јована Максимовића, „Алманах српских и хрватских књи· жевника и приповедача“, и неколике књижевне додатке политичких листова. Уредник је још имао на расположењу известан број песама у рукопису. У збирку је ушло сто шездесет и пет песама, које су изабране између седам до осам хиљада песама од педесетине песника. Х.

„ДВАДЕСЕТ ГОДИНА УСТАВНЕ ПОЛИТИКЕ У СРБИЈИ“. Изишла је из штампе нова књига Г. Стојана Новаковића „Двадесет година уставне политике у Србији 1883 — 1903. Историјско-мемоарске записке о томе времену и постању и практиковању устава од 1888 и 1901“. (Београд, 1912. Издање књижарнице С. Б. Цвијановића. 80, 336; цена 3 динара). Доба о којем ова књига говори то је доба најжешћих политичких борби у Србији, доба абдикација, прокламација и укидања устава, пронунци: јамента, преких судова и изузетних стања. Г. Новаковић је, као вођа целе једне странке, имао прилике да из близа види све те ствари, да се упозна са кулисама наше династичке и страначке политике. И он казује много ствари које су до сада биле непознате, или мало и рђаво познате. Из његове књиге се види од коликога су утицаја на унутрашњу и спољашњу политику Србије биле свађе између Краља Милана и Краљице Наталије, Краља Милана и Краља Александра, као и појава Драге Машин. Поводом ове веродостојне књиге филозоф може чинити горке рефлексије о људима у опште, а републиканац могао би написати један документован антимонар-· хистички чланак. О овој значајној књизи „Српски Књижевни Гласник“ донеће стручан чланак. Н.

„КАД РУЖЕ ЦВЕТАЈУ“. — У издању књижаре Геце Кона изишла је збирка приповедака Г. Др. Милутина Ускоковића „Кад руже цветају“. Та збирка је већ била примљена за издања Српске Књижевне Задруге, али је писац тргао, јер није хтео да подуже чека на ред. У књизи су 16 приповедака: „Кад руже цветају“, „Лаковане ципеле“, „Живот и дела Данила Перишића“, „Пред болницом“, „Ноћу“, „Магаре“, „Отац и син“, „И тако време пролази“, „Прве слутње“, „Три фотографије“, „Кад смо

.. З–-Р

/ ји ИЕ