Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ХРВатскЕе ПРИЛИКЕ И НАРОГНО ЈЕДИНСТВО СРБА И ХрРВАТА, од једног новинара. (Чланци из „Самоуправе“, прештампани и мало допуњени). 1. Београд, 1911.

Још до пре седам-осам година код нас се мало "знало о приликама у Хрватској. Наши листови су о томе мало говорили, и у већини случијева ограничавали се на вести бечких и пештанских листова. Но сада ствари стоје сасвим другаче: у Србији се са великим интересовањем прати политичка борба у Хрватској, и наши листови често, у појединостима и са разумевањем, пишу о хрватским приликама.

За доказ томе је и књига под горњим насловом. Један од најпознатијих наших политичара, који се пову. чено потписује „један новинар“, у току 1910 и 1911 написао је у „Самоуправи“ низ чланака о уставној и народној борби у Хрватској и о питању народног. јединства Срба и Хрвата. Од нарочитога је интереса полемика са новосадском „Заставом“. Из непојмљивих разлога, „Застава“ је напустила своје старо мишљење из доба Светозара Милетића, и, безобзирно и са упорношћу која се обично има на странпутици, стала писати против општепримљене идеје о српско-хрватском народном јединству. Новинарска вештина главног „Заставиног“ теоретичара није била довољна да се докаже једна нетачна и рђава идеја, и писање „Заставе“ остајало је усамљено у целој српској штампи. У један мах мислило се да ће „Застава“

50%

ЈУ"

" “

«