Srpski književni glasnik

ПДРН

| |

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. 875

посланицима на страни, пролази кроз Њене руке, она их прегледа, исправља, дотерује, дискутује о њима са пре. мјером, враћа их са примедбама, често и одбија по цену сукоба са надлежним министром. Између ње и напраситога лорда Палмерстона било је често сукоба. У сукобима је увек разлог код ње савлађивао све. Умела је чувати и високо племство енглеско, — које јој у почетку њене владавине није било много наклоњено, али и задобити симпатије простога народа који је саревњив на своју улогу и надмоћност у свету. Краљица је живгла у кући просто, била је добра домаћица, готово тврдица; имала је десеторо деце.

Едуард УП, намерно удаљаван за материна живота од државних послова, проводио је у уживању много ван Енглеске, нарочито у Француској. Едуард УП је за десет година своје владавине био највише дипломат сво“ јих влада. Серија спољних споразума, „искрене слоге“ и савеза била је резултат његова рада споља. Резултати су још нејасни, јер за његове владе проблем хегемоније на мору није још решен. И ако није трпео Виљема ПЦ, јер није трпео Немце, ипак није спречио Немачку да сагради силну флоту. Унутра је помагао демократију, нарочито богате скорохлебовиће, делећи им нештедимице племићске титуле и перска достојанства. Никада у виндзорски двор није више ушло обогаћених плебејаца него за владе Едуарта УП, као што се никада оштрије није пазило на дворску етикету него за његово доба.

Шта ће урадити Борђе М, писац не зна. Примљено наслеђе је прилично замршено. Ту су: уставна криза, и реорганизација сувоземне војске и енглеске финансије; питање о супарништву Енглеске и Немачке на мору, реформа колонијалне тарифе. Нови краљ се досада показао врло уставан, примао је све што му влада поднесе, уверен да је врло тешко краљевати, али да треба до

краја истрајати на дужности. Је И ЈЕ