Srpski književni glasnik

тд

~“ у

ПУКЕ РА Р_У

874 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

рећи да дег Ка:гг значи „твор“ (Чег 155), јер је то најређе значење те речи, а право јој је значење „пацов“ (фе Кане или Фе Кафе).

За све ове врсте замерака могло би се, разуме се, навести још примера; могле би се чинити и неке друге, још ситније од наведених ; али и кад би се све навеле, њи: хова листа ипак не би била велика, нарочито не с обзиром на добре стране речника. Он ће дакле корисно послужити свима који уче немачки. Нарочито ће од њега имати користи ђаци, јер се у њему, због релативно малог броја фраза, тражено значење много лакше нађе но у речнику од Поповића или Грчића.

Издање је у сваком погледу узорито.

М. ТРИВУНАЦ.

Јазаиез Вагдоих: М!стопа 1, Едцага МИП, беогсе У. Рап5,.НасјеПе; 191.

Три силуете, три портрета мајке, сина и унука, управо три контраста. Нарочито, мајка и син, и ако је њихова сврха једна, у колико се тиче улоге енглеских краљева у животу државноме и народноме.

Краљица Викторија је скроз Немица, и по васпитању и по мужу, и по својим саветницима Леополду Пи учитељу Леополда П барону Шокмару. Кроз цео живот, нарочито од њенога доласка на престо, па до 1871 године, преоблађује наклоњеност према Немцима. Она уједно помаже стварање немачкога уједињења и царства противу Француске. Данас се види да је сувише добро успела. . Радећи на томе није пропуштала да углед и утицај Енглеске, ојача, увећа, прошири. Њен љубимац Дизраели прогласио је царицом Индија, а енглеска флота је под њеном владом била господар на светским морима. Сентиментална Немица, верна, заљубљена до смрти у свога мужа и вреднога помоћника, врло је много саревњива за своје прерогативе, права и престиж круне. Са ретком вредноћом и истрајношћу ради државне и своје приватне послове. Сваки акт, сваки указ, свако упуство енглеским