Srpski književni glasnik

836 Српски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

сваку уставву промену, ма предлог за ту промену потицао од самог народа, или од једног или другог Дома, или од са. везне владе, или од кантоналних управа.

При промени Устава процедура није увек једна иста. Она зависи од тога, да ли се Устав мења цео или у појединим одредбама, и затим од тога, да ли иницијатива за промену Устава долази од једног или другог Дома, или је пред. лог о томе потекао народном иницијативом.

Ако се Устав мења део, постоје два случаја. Први је кад. је предлог о промени Устава потекао из једног или другог Дома и кад је постигнута потпуна слога између оба. Дома у погледу на текст новога Устава. У том случају народ се прет“ ходно не пита хоће ли или неће уставну промену, него му се готов и израђен Устав подноси на гласање. Сматра се да је нови Устав примљен ако је задобио двојну већину:

1) Ако је у целој Швајцарској гласала за њ половина и један више од свих који су узели учешће у гласању.“

2) Ако је у половини и једном више кантону иста већина гласача гласала за њ. -

Кад је тако и већина швајцарских гласача и већина кантона пристала на нови Устав, он се сматра као усвојен.

Сваки кантон рачуна се као један глас а полукантони као пола гласа.

Ако је предлог о промени Устава потекао из једног од. два Дома, па се они нису могли сложити у изради новог Устава, или ако је предлог за промену Устава поднесен од. 50.000 правних гласача, онда се упућује народу питање: треба ли мењати Устав или не.“ Народ има само да гласа за и 8ротшив, али се од њега не тражи мишљење какав треба да буде нови Устав. Кад се половина и један више гласач изјасни за промену Устава, оба Дома шим самим смашрају се као распуштена. Врше се нови избори и рад на новом Уставу оставља се новоизабраном Горњем и Доњем Дому, коме су потпуно одрешене руке у израда новог Устава.

1 Раније није било тако. За швајцарски Устав од 1802 године гласало је 72.453 гласача, а прошив 92.482. Уздржало се од гласања 162.172' гласача и сви су они рачунати као да су гласали за, и Устав је примљен и проглашен.

# За обичан закон тако се не ради. Ако се оба Дома не сложе за. текст једног закона, сматра се као да је законски предлог повучен.