Srpski književni glasnik

868 Српски Књижевни ГлаАСНиИК.

није могло сасвим да успе више због тога што је без уједначеног музичког стила, то јест неоригинално, него што би се могло тешко категорисати. Са исто толико осећања дужности узимам слободу да напоменем Г. Христићу да је српски ком: позитор само онај који интелигентно обрађује елементе своје народне музике — која несумњиво постоји, — и на основу њених идиома ствара нове ритмичке, хармонске и мелодијске принципе, који ће бити и уметничко " национално оригинални.

Највећа заслуга што је ово дело изведено припада Г. Биничком. Он је са до сада у опште ретким пожртвовањем уложио све своје знање, труд и диригентске способности, да што достојнијс изведе једно дело младога уметника, који ће на својим рођеним делима, кад их чује, најбоље да се поучи. Г. Бинички је тиме стекао нових симпатија, дајући наде да ће, ако тако буде и даље радио, постати средиште око кога ће се прикупити све што тежи новом музичком добу. И Г-ђа Бинички није само са вољом узела да интерпретира тешку партију Магдалене, него је свима преимупствима свога здравог органа и добро школованога гласа и високе музичке интелигенције дала пуно живота Магдалини. Хорску партију извело је певачко друштво „Станковић“, и тиме стекло не мање заслуга од свога хоровође и Г-ђе Бинички. Оркестар краљеве гарде, попуњен наставницима Српске Музичке Школе, био је инструментални део овога великог ансамбла.

МилојЕ МИЛОЈЕВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Нови АРНАУТСКИ ПОКРЕТ.

Има више од два месеца како су се Арнаути и Арнауташи из косовскога вилајета, а нарочито они из пећскога, призренскога, приштевскога и дебарскога санџака побунили. Сви виђенији барјактари покупили су многе људе из својих фисова, и с оружјем у руци почели су пресретати царску војску и власти и с њима се тући, нападати јавна здања, нарочито она која служе војсци и полицијским вла-