Srpski književni glasnik

'910 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

диљу. Сад одмах идем, да потражим, не би ли већ сутра имали. Ја ћу се, може бити, мало подоцкан вратити.

Она одговори: — Иди, ја нећу никуд излазити. Лимузен ће ми правити друштво. Ми ћемо то сачекати. -

И окренувши се собарици: — Однећете Жоржа да спава, после успремићете сто, па онда можете ићи у своју собу.

Паран устаде. Глава га је заносила, ноге клецале, идући посртао је. Он промрља: „До виђења“, и изиђе придржава · јући се за зид, јер му се под ногама љуљао паркет као нека лађа.

Собарица узе Жоржа у наручје и однесе. Анријета и „Лимузен пређоше у салон. Чим се врата затворише, он осу: — Ах! јеси ли ти полудела, кад тако кињиш свог мужа»

Она се окрете: — Ама чујеш ти, мени постаје досадна "та навика да од неко доба истичеш Парана као мученика. Лимузен седе на наслоњачу и прекрстивши ноге: — Ја

га ни најмање не истичем као мученика, али моје је мишљење да је у оваком положају у ком се ми налазимо одвећ глупо од јутра до мрака пркосити том човеку. |

Она узе цигарету с камина, запали је, па рече: — Па ја му не пркосим, на против; само он ме својом глупошћу граздражује... и ја поступам с њим онако како он заслужује.

Лимузен настави гласом, у ком се осећала нервозност: — То је лудо што ти радиш! У осталом, све су жене једнаке2 Шта нашао се један красан човек, прекомерно че«стит, лудо поверљив и добар, који нам ништа не смета, ни мрвице сумње нема, оставља нам потпуну и мирну слободу, колико је нама воља; и ти све могуће чиниш да га начиниш "бесним, и да упропастиш наш живот.

Она се окрете к њему: — Ти си досадан, чујеш ли! И ти си кукавица, као сви људи што су. Ти се бојиш овог блесана !

Он скочи и бесно: — Ах! волео бих знати шта ти је он учинио, и зашто га мрзиш> Је ли те унесрећио 2 Гуче ли те» Вара ли те» Не, збиља, то је прешло сваку меру! Мучиш овог красног човека само зато што је одвећ добар, и мрзиш га једино стога што га ти вараш.

Она приђе Лимузену и загледа му се право у очи: И ти ми приговараш што га варам> ти> тир тиг Како ли је тек твоје срце јадно 2