Srpski književni glasnik

У Господин ПАРАН. 911 Он, мало постиђен, стаде се бранити: — Па ја ти ништа че приповедам, драга моја; само тражим да мало поштедим свог мужа, јер нам и једном и другом треба његово поверење. Мени се чини да би требало и сама то да увидиш.

Били су сасвим близу једно другом; он висок, црномањаст, с подугачком, напред избријаном брадом, мало простачког држања, као код лепих људи који су сами собом задовољни; она витка, плава, румена, мала парижанка, пола лака роба, пола обична газдарица; рођена у собици иза дућана, одрасла на дућанском прагу, мамећи погледом пролазнике; и благодарећи том мамљењу удата за једног безазленог шетача, који је прелазећи туда свако јутро и вече, видео њу на вратима, заљубио се и узео је.

Она продужи: — Па ти не разумеш, сметењаче један, да га ја мрзим баш стога што ме је узео, што ме је за се привезао, јер све што рекне, све што уради, па чак и што помисли дражи моје нерве. Он ме сваког тренутка до беснила доводи својом глупошћу, коју ти добротом називаш, и својом (блесавошћу, коју ти поверењем зовеш; а нарочито ме обузима бес стога што је он мој муж, место да си ти. А после... а после2... Не, он је заиста одвећ блесаст, кад ништа не сумња! Хтела бих да бар мало љубоморан буде. Има тренутака, кад ми дође да му викнем: „Ама зар ти, будало, ништа не видиш» Зар ти не видиш да је Пол мој љубазник 2“.

Лимузен прсну у смех:

— Међутим добро ћеш учинити ако узћутиш и не упропастиш овај наш овако миран и спокојан живот.

— Ох! нећу га ја упропастити, не бој се. Крај оваког глупака немамо се чега бојати. Али је збиља невероватно како ти не можеш да разумеш колико ми је он одвратан, како ми дражи нерве! Ти си сасвим друкчији; изгледа да га волиш, да се срдачно с њим рукујеш. Људи су покашто веома чудновати.

— Треба умети претварати се, драга моја.

— Није реч о претварању, драги мој, већо осећању. Ви, људи, кад варате неког човека, рекао би да га одмах већма заволите; док ми, жене, омрзнемо га оног тренутка кад смо га изневериле.

—- Ја не видим зашто би се омрзнуо један честит човек чију жену узмемо.