Srpski književni glasnik

920 Српски Књижевни ГлАСНИК.

Пошто су оба Дома изгласала предлог о промени извесних уставних одредаба и Краљ то потврдио, оба Дома сма“ трају се шим самим жао распуштена пи без указа краљевог. Најдаље за десет дана пошто се декларација о уставној промени објави у званичним новинама треба да изиђе указ о новим изборима, који се имају извршити у року од четрдесет дана. Изабрани Домови имају да се састану у року од два месеца. Рок у коме они имају да приступе решавању предлога о прамени Устава није одређен.

Пре но што Домови приступе решавању предлога о промени Устава они га у почетку нове сесије шаљу комисијама које се састоје свака из двадесет и једног члана. Тим комисијама шаљу се предлози и ако нису претходно ни прочитани у Домовима, ни узети у разматрање, ни слати у одсеке.

Комисије раде и после закључене сесије. Оне штампају послате им предлоге и раздају их посланицима односно сенаторима, а тако исто и излагање побуда којим су предлагачи пропратили свој предлог. Одлуке се у комисијама доносе простом већином присутних чланова, а на седници мора бити половина и један више члан, па да њене одлуке буду пуноважне. Министри могу присуствовати седницама комисијским и комисије су их дужне саслушати кадгод они то затраже.

Кад комисије донесу одлуку о предлогу, он долази пред Домове. У сваком Дому за решавање предлога о промени Устава потребно је да у седници буду две шрећине свих чланова који састављају дошични Дом. Предлог се сматра као примљен ако за њега буде гласало у оба Дома две шрећине присушних чланова. Ако не добије толики број гласова предлог се сматра као одбачен.

Решавање о предлогу врши сваки Дом засебно. Ако се они не сложе у питању о промени Устава и о тексту нових одредаба онда се сматра као да је предлог пропао.

У Белгији, као што се види, нема специјалне усшавошворне власши, којој би једина функција била решавање о предложеним уставним изменама и која би се сматрала као распуштена, чим би тај посао довршила На против, оба Дома, | изабрана ради решавања о уставној промени продужују после _ извршења тог задатка своје обичне законодавне послове. Њихов мандат траје онолико исто колико и мандат сваке друге зако-