Srpski književni glasnik

922 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

верава решавање о изменама уставних одредаба обичној Народној Скуршшини.

Целокупна промена Устава забрањује се. Десет година после садашњих измена (дакле не пре 1921 године) могу се мењати само оне одредбе уставне које нису основне. Које одредбе треба сматрати као основне а које не, то се у Уставу не казује. Без сумње то има да реши она Народна Скупштина. којој буде поднесен предлог за промену Устава. -

У предлогу за промену Устава морају се изречно напоменути све одредбе које се предлажу за измену. Народна Скупштина решава о томе у две седнице, између којих мора бити најмање месец дана размака. Одлуке се доносе већином од две трећине укупног броја гласова.

Чим се то сврши сматра се да је Народна Скупштина тим самим распуштена. Бира се нова Народна Скупштина, која има коначно да реши о предложеној промени Устава. Није: изречно казано у ком року морају да сврше ови избори и састане Нова Скупштина. Мора се узети да и у том случају важе одредбе чл. 37 Устава по којима се избори врше четрдесет дана а нова Народна Скупштина сазива три месеца по распуштању старе.

Устав не одређује јасно да ли се нова Народна Скупштина. може бавити само оним изменама уставним које су именоване у предлогу усвојеном у претходној Скупштини или може мењати и друге одредбе. У српском Уставу то је сасвим прецизно одређено. То је питање спорно у правној науци и зато је требало Устав редиговати тако, како не може дати маха никаквим контроверзама.

Последње измене Уставне ступиле су на снагу чим их је Краљ потписао. За будуће измене Устав предвиђа да морају бити објављене у службеним новинама најдаље на десет дана пошто су изгласане у Народној Скупштини. Ништа се не говори о санкцији краљевој, него се њихово ступање у живот везује за једну нарочиту одлуку Народне Скупштине.

У случају рата или опште мобилизације због спољних заплета нарочитим законом регулисаће се привремено обустављање, у целини или делимично, чланова 5, 6, 10, 11, 12, ош 14, 20 и 95 Устава (лична слобода, право удруживања и 360- __ рова, неповредност стана, слобода штампе, тајна писама, поротни суд за политичке и штампарске кривице). Исти закон _