Srpski književni glasnik

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. 923

уредиће услове за објављивање опсадног стања и за завођење и рад ванредних судова. Овај закон не може бити промењен докле ради Народна Скупштина која је позвана да га примени. Закон се примењује, у целини или делимично, на целој државној области или у неком делу њеном, краљевим ука зом по овлашћењу скупштинском.

Ако Народна Скупштина није на окупу, закон може бити примењен и без њеног одобрења, краљевим указом који премапотписују сви министри. Истим указом, који иначе не би био пуноважан, сазива се Народна Скупштина у року од пет дана, макар да јој је истекао мандат или да је била чак и распуштена... Народна Скупштина нарочитим актом одлучује о др. жању или укидању краљевог указа. Чим се указ објави ступа на снагу и парламентарна неприкосновеност из чл. 63 Устава. Поменути укази престају важити: у случају рата, чим рат престане, а у случају мобилизације сам по себи два месеца после њиховог објављивања, ако за то време њихова примена није продужена новим скупштинским овлашћењем.

У Данској предлог за измену Устава може бити поднесен било у обичној било у ванредној сесији једног и другог Дома. Кад буде усвојен од оба Дома и ако влада жели да по њему поступи оба се Дома распуштају и врше се нови избори. Рок за ове изборе није нарочито обређен, те и за њих важи одредба чл. 22, Устава по којој се нови избори имају извршити два месеца после распуштања. Ако новоизабрани Домови усвоје без измене одлуке ранијих о промени Устава (било у ванредној, било у редовној сесији) и Краљ их потврди оне ће имати силу уставних закона.

Како за усвајање ових уставних измена није предвиђен никакав нарочити кворум, то за њих важе исте уставне одредбе као и за обичне законе. На седницама у којима се буде решавало о њима мора бити половина и један више од целокупног броја народних представника и за предлог мора гласати половина и један више од свих који су гласали.

Чланови 80, 87 и 88 Устава (0 личној слободи, о праву удруживања и похођења зборова) могу се применити на војску само у толико у колико нису противни војним за: конима.