Srpski književni glasnik

л

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. 25

ји

Никакве измене у закону о реду наслеђа не могу се учинити за време намесништва.

Пошто се уставне измене усвоје у оба Дома и краљ их одобри оне се свечано проглашују и улазе у Устав.

4.

У Аустрији за промену уставних закона потребно је да у Доњем Дому буде присутна половина свих чланова. У Горњем Дому може се решавати кад је на окупу 40 чланова. У оба Дома за усвајање предлога о промени какве уставне одредбе треба да гласају две трећине присутних чланова.

Специјалним законом одредиће се у којој је мери извршна власт, на своју одговорност, овлашћена да привремено обустави, у неким местима права предвиђена у члановима 8, 9, 10, 12 и 13 уставног закона о општим грађанским правима (лична слобода, неповредност стана, тајност писама. право удруживања, слободна штампа).

У Баварској право иницијативе за промену Устава има само Краљ, али се у Уставу не може ништа изменити без одобрења оба Дома. За решавање о предлогу потребно је да у седници буду три четвртине чланова у сваком Дому, и за предлог треба да гласају две трећине присутних посланика.

У Баденској за решавање предлога о допуни, тумачењу или мењању Устава треба да буду присутне у седницама оба Дома три четвртине чланова. Предлог је усвојен ако су за њега у оба Дома гласале две трећине присутних посланика.

У Виртембергу право иницијативе за промену Устава имају оба Дома и Краљ.“ Предлог о томе треба у Горњем Дому да поднесу најмање петорица чланова, а у Доњем Дому најмање петнаест. Кворум је за Горњи Дом половина чланова, а за Доњи Дом две трећине. За предлог о промени уставних одредаба треба да гласају две трећине чланова у оба Дома.

Устав се може мењати и за време намесништва, али те измене важе само дотле док траје и намесништво.

1 По једном закону од 4 јуна 1848 године признато је Домовима ограничено право иницијативе за извесне уставне одредбе.

2 То важи за обичие законе. Али како није учињен никакав изузетак сем финансијских закона, за чије подношење има права иницијативе једино краљ, то се ово односи и на предлоге о промени Устава.