Srpski književni glasnik

926 Српски КЊижЕВНИ ГЛАСНИК.

У Немачкој се не може извршити никаква промена у Уставу ако је њој противнс чешрнаесш чланова Доњег Дома (Савезног Савета). Како је у њему свега 58 чланова, то значи да за уставну промену треба да гласа шри чешвршине, па да буде усвојена.

За претходно питање: да ли један закон садржи или не садржи измене Устава треба проста већина, јер се оно сматра само као тумачење Устава.

У Немачкој је донесено више закона чија је садржина у ствари противна одредбама Устава. Али како се њима нису формално мењале уставне одредбе, они су решавани у Горњем Дому простом већином гласова, и ако су у поједилим тачкама супротни Уставу.

При Горњем Дому постоји и нарочита стална комисија за Устав, којој је дужност да спрема извештаје за Горњи Дом, ако се породи каква сумња у тачност тумачења уставних одредаба. Комисија има седам чланова, и бира се у почетку сваког редовног сазива.

Измене оних одредаба уставних које би ма у чему мењале специјална права појединих савезних држава, која оне имају у Немачкој конфедерацији не могу се учинити без одобрења самих тих држава.

У Норвешкој се из уставне одредбе којим се предвиђају измене Устава јасно види да се не може мењати цео Устав. Чак се не могу доносити измене које би биле противне начелима Устава, него само оне које не би мењале његов дух. | Е

Предлог о промени Устава подноси се Народном Пред 'ставништву у првој обичној сесији после нових избора и штампа се у новинама. Али предложена измена моћи ће се примити или одбацити тек у једној обичној сесији после следећих избора. Као што се види у Норвешкој се не распушта Народно Представништво, али предлог о промени ипак не може решавати оно исто Представништво коме је предлог био поднесен, него друго, које је дошло из других избора.

За уставне измене потребне су две трећине гласова.

У Португалији нови републикански Устав од прошле

године тражи да између сваке промене Устава мора протећи __