Srpski književni glasnik

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. 927 десеш година, рачунајући од дана проглашења Устава. Овај рок може бити скраћен и на хеш година, али то може бити само по одлуци оба Дома, који о томе решавају у заједничкој седници. За предлог о томе треба да гласају две трећине чланова Народног Представништва — Конгреса. Заједничкој седници председава старији по година председник.

Не могу бити предмет решавања предлози о промени Устава којима се тачно не одређују = редложене измене. А тако исто не може се решавати о предлозима којима би био циљ да се уништи републикански облик владавине. О уставној промени решавају они Домови чији мандати трају у доба кад је поднесен предлог о тој промени.

Право иницијативе за промену Устава има искључиво Доњи Дом.

" У Уставу није прописана никаква специјална процедура за промену уставних одредаба, нити се тражи какав већи кворум. ;

Народно Представништво може објавити опсадно стање

у једном или више места државне области и обуставити или све или само неке уставне гарантије. Ово може бити само

у случају ако је земља у опасности од туђинске навале или унутрашњих побуна.

Ако Народно Председништво није на окупу, ово право има и председник Републике у споразуму с министрима, али

само за тридесет дана. Ако они у том року не сазову На-

родно Представништво, оно се може и само састати. Извршна

власт дужна је известити Народно Представништво о мерама

које је предузела и у случају злоупотребе права она је одговорна за свој поступак.

У Пруској право иницијативе имају Краљ и оба Дома. Устав се мења као и обични закони и довољна је апсолутна већина у оба Дома па да уставна промена буде изгласана. Гласање се врши двапут у размаку од најмање 21 дан.

У случају побуне и рата могу бити обустављене одредбе чл. 5-7, 27-30 и 36 Устава у крајевима у којима се ове мере покажу као неопходне, (лична слобода, неповредност стана, редовни судови, слободна штампа, зборови, удруживање, употреба оружане силе против нерада). Обустављање ових одредаба мора се вршити под условима које прописује нарочити закон.