Srpski književni glasnik

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА 929

закон (за обичне законе може, али до првог састанка представништва). У Турској у случају неопходне и стварне потребе могу се изменити понеке уставне одредбе.

Право иницијативе за ту промену имају и Султан и оба Дома, али се предлог упућује најпре Доњем Дому.

Кад предлог буде усвојен у Доњем Дому са две трећине гласова, он се упућује Горњем Дому. И кад га и овај усвоји с истом већином подноси се Султану и добива оба"_везну силу, кад се потврди његовим ирадом, а дотле важи ранија уставна одредба.

Тумачење уставних одредаба припада Горњем Дому.

Ниједна уставна одредба не може се обуставити нити укинути ни под каквим изговором.

У Црној Гори предлог да се што у Уставу измени, допуни или протумачи може учинити Краљ или Народна Скупштина. У предлогу се морају изриком именовати оне тачке " Устава које би се имале изменити, допунити или протумачити. За пуноважну одлуку о предлогу потребне су две трећине присутних народних посланика, а да предлог буде дефинитивно усвјен потребно је да га изгласају још две редовне Скупштине једна за другом. ј

За време малолетства краљевог не може се учинити никаква промена у Уставу.

· Устав се не може обуставити ни у целини ни у појединим деловима његовим.

У Шведској се као уставни закони сматрају сем Устава још и закон о организацији Народног Представништва, закон о реду наслеђа и закон о слободи штампе.

Устав и уставни закони примењују се у сваком специјалном случају у буквалном смислу.

Право иницијативе за промену Устава и уставних закона имају и Краљ и оба Дома. Никаква се измена не може извршити без одлуке оба Дома и пристанка краљевог.

У свакој редовној сесији осам дана после отварања Народно Представништво изабраће сшалну усшавну комисију од 20 чланова, по пола из сваког Дома. Поред других функ-

59