Srpski književni glasnik

950 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ција: овој комисији главна је дужност да испитује основне законе краљевине, да предлаже Народном Представништву измене које сматра за корисне, потребне и остварљиве и да. подноси извештај о сваком уставном питању које јој пошљу Домови.

Сем ове сталне уставне комиси е (која сем чланова може имати и заменика) може се за проучавање предлога о промени Устава и уставних закона бирати и нарочити одбор.

Ниједна се уставна одредба не може претресати у Народном Представништву док није била проучена у сталној. уставној комисији.

Ако било један било други Дом или оба измене у целини или у појединостима редакцију уставних измена коју је саставила стална уставна комисија, или ако се оба Дома међу собом не сложе о тексту измена, предлог се враћа одбору да он нађе редакцију која ће измирити и изгладити супротности.

• О предлозима за измену, укидање, допуну и тумачење појединих одредаба у Уставу и уставним законима може се решавати само у редовној сесији.

Они могу бити одбачени у истој сесији. Ако буду усвојени, сматрају се само као законски пројект чије ће се решавање одложити до прве редовне сесије која дође после нових општих избора за Доњи Дом. Тада ће се поново о њима решаватм али у оном облику у коме су усвојене у претходној сесији Народног Представништва. То решавање може бити одложено за другу коју сесију само ако на то пристану и Краљ и оба Дома. Ако у овој сесији оба Дома приме предложене измене, оне се подносе Краљу на одобрење. Краљ се пре закључка те сесије саветује с владом и у престоној дворани даје свој пристанак на њих или износи разлоге са којих им не може дати своју санкцију.

Кад је предлог о измени Устава и уставних закона (односно допуни, укидању и тумачењу) поднео Краљ Народном Представништву и оно га усвојило, онда се та одлука Народног Представништва саопштава Краљу у престоној дворани у дан који Краљ одреди.

1 Члан 38 закона о организацији Народног Представништва, тачка ги 3, чл. 9 и 38, 105, 106 и 207 Устава. Ова комисија оптужује министре и чиновиике који су повредили Устав пли допустили да буде повређен“