Srpski književni glasnik

872 Српски Књижевни Гласник. НЕ

4. О петрографском склопу планина Кнчов помиње само. на неколико места а где није употребио А. Буеа — погрешно је. По њему је еруптивна и кречна планина Плавица састав-. љена од кристаластих шкриљаца, а Беласица (116) опет од гранита и серпентина, мада је састављена од кристаластих шкриљаца, а само је незнатан део била од наведених стена. Малеш-планина је од кристаластих шкриљаца, док је по Кнчову (103) од гранита, а за врх Аигоса у Светој Гори, који је искључиво од кречњака, вели да је вулканског порекла (132)!

5. Кнчов спомиње поред Неродимкине бифуркације и другу, која по њему постоји између Маркове Реке и Топо нице. које везује Кадина Река (75). Оваква бифуркација не постоји. Кадина Река је самостална и нема никакве везе са поменутим притокама Вардара.

6. Код Ниџе вели (54) да њена висина расте према југу и достиже највећу висину код угла где Црна скреће на север, а мало даље тврди како је највиши крај Ниџе према Вардару, а што се иде југу — све је нижа! Код Морихова стоји да се са истока граничи Ниџом, док је сва југо југоисточна граница (54). За исту планину каже да се налази на западу од горњег тока Црне, у ствари је обратно (54). Пајак-планина дели Солунску Кампању од Меглена, према томе ово је јужна граница Меглена, но Кнчов тврди (56) да се Пајак налази на западу од поменуте области Меглена! Сариђол, који се налази југо-југоистоку од Битоља, по Кнчову је на југозападу од Битоља. За исту сариђолску котлину тврди да се према западу граничи планином Турлом и Доксом (58), међутим ове планине су на истоку, а за Влахо-клисурску Планину и Снежаник, које Сариђол граниче са запада, вели да су на супротној страни. Оваквих противречних ЕН сам забележио Је на десетак места.

7. За реку Црну вели (53) како тече на подножју Виче и пролази поред Килит (Кирли)-Дервгна, што није у ствари, а за Криву Реку (103) тврди да тече поред подножја Лисца и Плавице. Плавица је јужно од прве планине, а Крива тече северно од Лисца, према томе је нетачна одредба места и положаја Плавице. За рилска Једиђолска језера Кнчов вели. да су пет (130) и да су у вези подземним отокама. Бар о Рили је доста обилна литература из које се могао уверити где су седам већих језера, чија вода се излива преко поје-

и ов ср“ ње о + бг а“ =а

па ар ~ Нана аи ава као слао Упис пр ра за