Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. 873

диних водопада. За планину Добро Поље, која се налази

| северозападно од Ниџе, а испуњава цео простор до реке

| Црне, вели (85) да је положена северно од Ниџе, и да се

њени источни огранци свршавају према Меглену, и ако се

ова област са северозапада граничи Ниџом и Кожухом. -–

| Злетовштица извире између Китке и Царевог Врха. Ту у бли-

ја зини извиру Кратовска и Дурачка Река, те је зато могуће

спојити их једним каналом (109) Тако не стоји. Челенка Кра:

товштице је у атару села Горњег Кратова, према томе њен

извор је за 25 километара удаљен од глава поменутих река.

~ чије су вододелнице гломазна планинска била, које не омо: гућавају ма каква спајања или везивања каналима.

8. Често Кнчов опширно описује поједине. мање знатне пределе и ретка је планина, удолиница или подгорина, за коју не каже да изобилује алписким пашњацима, међутим са не. колико речи прелази преко најлепше маћедонске. области

и Меглена, као и преко планине Дурле и Караташа које изобилују најбољим пашњацима, бујном вегетацијом и интересантним пастирским животом лаћедонских Аромуна или Влаха.

9. У одељку где се говори о Пчињи спомиње се њена лева притока Лакавица, која извире на Црном Врху. У ствари постоји речица Орашица, која долази из Кшанског Синора.

". Постоји Крива Локавица, лева притока Брегалничина, која - _ извире на северним странама Благуше, а ушће јој је код села Сафинари. Тако исто Кнчов спомиње да пут који иде од Скопља за Куманово прелази преко села Пчиње. Ово не постоји, нити је могуће, а могло би се то казати за стари друм, џаду између Велеса и Врање, који је ишао даље на север

за Ниш. Е |: 10. Кнчов је покушао да поједине стране, турске називе, преведе или њихово значење објасни, но и ту је био лоше среће. За Сориђон тврди да значи ред језера, међутим тај израз се преводи са речју Жуто Језеро. Крива Река се на турском каже Егри Дере, а не Егри Су. Планина Боздаг не значи Ле. дена Планина јер би се у томе случају звала Буздаг и т. д. Осим тога има и других недостатака. Овде се с правом може пребацити уреднику Г. Иширкову, који је дозволио овако публиковање овога дела. Иначе би ова књига могла корисно послужити као богат зборник топографских термина.

| , Стеван Симић