Srpski pčelar

Радујемо се што ће после „Српског Пчелара“ отпочети пзлазитп и нов српскп впноградарскп лист п камо лепе среће да се наш свет што више бавп овако корпсним гранама пољопрпвреднпм а што мање политпком, па у место многпх сувпшних политпчкпх лпстова да одржава што више овакпх.

Паб ирци

Најславнији американски пчелар Л. Л. Лангстрот, који је пзумпо оквпре у псто врпјеме кад је п Берлепш у Њемачкој п којп је рацпјонално пчеларство подпгао у Америцп, умро је од капље у црквп 6. окт. 1895. год. кад је проповиједао рпјеч Божју. Својпм књижевним дјелом о пчеларству п кошнпцом својом подпгао је себи вјечптп споменпк. У Угарској добило се меда 1895. г. 27.94012 метарских центп по 30 новч. кпла = 938.203 фор. 70 н., а воска 262.691'70 килограма по 1 фор. = 262.691 фор. 70 пов. Скупа 1,100.895 фор. 30 новч. -т- Карло Гатер, најзаслужнији ветеран нове школе пчеларске у Австријп и пошљеднп ученпк славнога пчелара барона Еренфелза умро је 12. феб. 1896. у Бечу. Пчеларење у Америци. У државама ским пма 110 пчеларских задруга. девет пчеларскпх новпна, петнаест фабрпка за кошппце п другп прпбор пчеларски. Прошле године добило се 20 милпјона долара за мед. Зимски излет. 7. је био код нас у Осеку леп, топао даи. У подне је бпло у хладовини 10° Е. Чак п оне пчеле, које су намештене у хладу, пзлетале су доста јако и пшчпстиле се прилпчно. Последњп пут су пзлетале 7. нозембра. Упрвво су дакле месец дана бпле у кошппцама. А. Ж.

68

Влаеници Јован Живановић и Иван Маширевић. Претилата, ођласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уредништва шаље се уредништву „Српског Пчелара" у Ср. Нарловце. Претилату за Србију арима Пчеларско-воћарска задруга у Београду. За огласе п објаве плаћа се 6 повч. од једног реда сптнпх слова а за жпг ивакп пут по 30 нов. Неплаћена ппсма се не прпмају. Рукописп се не враћају. Штампа Српске Манастирске Штампарије.