Srpski pčelar

да се у напред пријаве, који желе доћи. До даиас се пријавио већи број такових који бп дошли. но како у августу пмамо пчеларску скунштпну у Руми. то се тај курс ове годпне неће држати у КарловЦпма. На скушптипп у Руми биће без сумње и које предавање из пчеларства па пчелари сви без разлике треба тамо да буду. У Карловцима је до сада била паша за пчеле слаба. Багрен је лепо цветао алп нвје био медовпт. У другим местима као што смо извештенп била је паша врло добра. Тако у Румп су пчелари добили доста лепа багреновца. f Dr Полман умро је у Бону 17. маја у 86 години.. Писао је вшпе пчеларских књпга, иохађао је марљпво скупштине и изложбе њемачких и австроугарских пчелара, и познат је са пчелињпх кабинета п пчелињпх хербарија, које је продавао. Лака му земља’ Здравно ПетровиЋ, економ „пољопривреднога друштва“ у Шапцу походпо је 14. јунпја ичелпњак главпога уредника „Српскога пчелара" и отпшао је са потпуним задовољством.

Одговори.

Госп. Стево Ђурђеви&. Питомача, однпо је марта мјесеца своје кошнпце 40 метара даље од својега ичелињака. гдје је начпнио нов пчелпњак. а свој стари пчелињак позајмпо је пеком човјеку. који има десет плетара. Овај човјек добпо је 8 ројева од својих 10 илетара, које су сасвпјем слабе бпле. а г. Стево Ђурђевић нпје добио нп једнога роја од својих кошнпца. које су врло јаке биле. Зашто су се онога човјека пчеле ројиле, а г. Ст. Ђурђевића нијесу? Одговор: Зато што су све старе пчеле из кошница г. Ст Ђурђевића отишле на своје старо мјесто и ојачале кошиице онога човјека. Пчеле се дакле пренашају ва нов пчелињак, који је у такој незнатној близпнп од старога зпми кад још пчеле не пзлијећу. Преко зиме забораве пчеле на свој стари лет. У марту су пак већ излијетале, те је погријешено што су кошнпце пренашане у такој незнатној близини на нов пчелпњак. Гл. уред. .

168

Претилата, огласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уредништва шаље се уредништву „Српског Пчелара“ у Ср. Нарловце. Претплату за Србију арима Пчеларско-воЋарска задруга у Београду. Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. За огласе и објаве плаћа се 6 новч. од једног реда сптнпх слова а за жиг сваки пут по 30 нов. Неплаћена писма се не примају. Рукописи се не враћају. Штампа Српске Манастирске Штампарије.