Srpski pčelar

Је ли сада чудо, да људи ираве вино од воћа, шећера и меда?! Кад човек сам прави себи вина бар је сигуран, да није од шпиритуса, а и много је јеФтиније, но шта више вино од меда баш је и лековито. Кнајп је својим болесницима увек препоручивао да пију вино од меда, као најлековитије пиће. Вино од меда може се правити за кућну употребу, но још боље се плаћа ако га човек за продају прави. Мед је ове године нешто скупљи, јер га врло мало има, иначе је врлојеФТин. Ко може таковом вину прође да нађе, тај двоструко продаје свој мед, а труд му се обилно награђује. Ево примера. Када је правога вина нестало барон Амбрози је ту нрилику добро употребио, ночео је правити стотинама хектолитара вина и он сам каже, да је тако издужио свој презадужени спахилук у Ђармати. Његово је вино у иноземству стекло гласа и он је најјеФтиније по 80 Фор. продавао хектолитар. За 20 кила меда и мало труда, не може човек лепшу добит ни замислити. Е, али треба се умети наћи. За вино од меда ни у кућевној употреби, ни при продаји, не плаћа се потрошарина, нити какова друга пристојба. Угарски миниетар Финансија издао је 18. Фебруара 1892. године под 12.707 бројем и 23. јунија 1893. године под бројем 41.825 наредбе у том смислу, да течности направљене од меда, па се звале ма којим именом, никаквим пристојбама не потпадају. А то много значи; велика је уштеда! Мени се дешавало, да када сам својим гостима рекао унапред да ће пити вина од меда а међу тим изнео сам вино од грожђа они су ипак осетили да је од меда; па су захтевали права вина, па су онда тек добили вина од меда и када су то окушали, већином су рекли: Бадава, боље је ово право. Тиме хоћу, то да кажем, да је вино од меда и боље од правога, јер га можемо правити, да је тако јако како хоћемо. Како г. Живановић прави његово кипарско вино, описао је. Но како се и на друге начине прави вино од меда, о томе у „Српскоме Пчелару“ још није било рсчи, зато ћу ја сада, да изнессм два три начина. Нећу све наситно описивати, шта треба радити, јер се и ту поступа као и са обичним вином. То је најглавније, да се мора узимати најчистији мед и онај мед који нема никакве ароме. Зато је најбољи мед босиљковац. Вино од меда прави се само од меда или са каквим воћем. Прави се са рибизлама, јагодама, малинама и дудовима. Наравно да је све један начин, било да се прави са рибизлама или малинама. Ја ћу да изнесем, како сам ја правио са рибизлама. Добро узреле рибизле оперу се и од петел.ака се очисте. За тим се рибизле изгњече и процеде се кроз најситније сито или тил. Кад се у мањој мери прави, сипа се на литру сока две литре воде и 16 дека течнога меда, а у велико је овај са-

27