Srpski pčelar

размер: На 30 литара сока успе се 60 литара воде и 15 кила течнога меда. То се све сипа у једно винско буре па се остави, да 6 недеља дана ври, за тим се преточи и може се одмах пити. Вино је изврсно, но познато је свакоме, да што дуже вино стоји, тим је све боље. Вино са комином правио сам двојако. Јако и скоро опоро впно правим овако. У једну каду успе се 1 хектолитар (може бити и више) свеже комине и 1 хектолитар лаке (изворске) воде. Онда се 26 кила меда нрокухају у 10 литара воде и пена се сва скине доле, а кад се охлади успе се у каду и остави се 6 недеља дана да ври и лежи на комини. Кад то вино оточимо на први мах изгледа лако, али за 2 —3 педеље дана постане тако јако, да „деца с банка падају“. Покушавао сам дејство његово па н нај јачи винопија опије се од литре такога вина. И опет: Што дуже стоји, све је боље. У комини тој ако је не пропустимо кроз ступу, остаје толико снаге, да када је налијемо једним хектолитром воде, па то ороври, добићемо врло добро винско сирће. Лакше вино од комине овако се добива. На један хектолитар комине, успе се 1 хектолитар воде, па се остави три дана да ври. Затим се оточи у буре. Прокухају се 15—20 кила меда у 10 литара воде, опени се и доли.је охлађено у дрвен суд па ону прву течност и осгави се 6 недеља дана да ври, па се за тим оточи. Вино без много шеиртљарија и само од меда добро j’e, али је лошије од свакога другога. Прокухају се 15 кила меда у 10 литара воде, то и још 75 литара воде доспе се у буре и носле 6 недеља оточи се. Малага вино по Берлепшевом начину прави се овако. Најнре прокухају се 16 кила меда са 80 литара воде, па се пена непрестано скида доле. После по сата кухања, доспе се по килограма најситније просејане креде, па се опет опени. После се сва течност успе у један суд дрвен, да се течност охлади и креда слегпе, па се оточи, и онет успе у котао да се куха, али сада треба дисути два кплограма најситније просејанвг дрвеног угљена. Када је проврило, успе се у дрвен суд, да се опет охлади. Док се течност хлади треба узети беланаца од 25 јаја и са мало воде наиравити пену. Опда треба течнотт кроз шеширину процедити у једну отворену каду, па све по једну кашику нене досипати па процеђену течност у отворену каду. То бива ради тога, да ако је остало још какове нечистоће, то ће та пена све на површину изнети, што треба еве поскидати. Кад смо и то урадили треба усути у буре, које је фином жестом прогорено и оставити 6 недаља на миру, онда се преточи и имамо вино, које не устуиа ни у ком погледу ни најбољем малага-вину. И опет: Што дуже стоји тим је свс боље п боље.

28