Srpski pčelar

Красног се меда само из Старе Пазове продало близу 50 м. центи на једанпут у Беч по 80 круна м. центу. Свима пчеларима желим срећну нову годину и што већи успех у пчеларству. Стара Пазова месеца децембра 1899.

Иван Каменар учитељ и пчелар.

Књижевност.

Писма 0 ПЧСЛарству за народ написао Иван МаширевиН. Издала Матица Српска из задужбине Петра Коњевића. 11. Ова је књижица написана у писмима, као и прва. У деветохм је писму: Пчсла и пчеларство у старо доба. У десетом је писму : Пчела и пчеларство у новије доба. У једанаестом је писму ‘ Пчеларство код Срба у најновије доба. Књижица је ова написана популарно за народ лаким, лепим и коректним језиком а по садржини је врло занимљива. да ће и онога, који није пчелар, ако је буде читао, задобити за пчеларство, зато је препоручујемо свима пчеларима. X У календару „Орлу“ за год. 1900. има чланам из пчеларства: Златно зрневље од Јована Живановића. Изашла је нритина одштампана из „Сарајевског Листа“ од Ј. К. Борјановића учитеља и помолога на књигу: Die LandAvirtlischaft in Bosnien und Herzegovina.

Пабирци

Српсно пчеларско друшто у Србији славило је први пут 24. децембра 1899. своје крсно име на дан св. Симона Стевана првовјенчанога) Ми се од свега срца радујемо што момемо казати да друштво брзим корацима напредује, да се рацијонално пчоларство шири на све стране, од чега ће заиста бити велике материјалне, а и моралне користи за цијелу Србију. Његово преосвештенство Нишни еписноп Никанор наредио је да се одсад пале свијеће у црквама само од чиста ичелињега воска, јер је прво гријех од нечиста воска палити свијеће на жртву Богу, друго што свијеће од нечиста воска, кад горе, шкоде здрављу. Даље је наредио да све цркве и манастири подижу пчелињаке, и то цркве најмање три ђерзонке, а манастири пет да набаве за почетак оснивању пчелињака. Заиста мудра и сваке похвале достојна наредба. У једним пчеларским њемачним новинама пише како Бури у АФрици не само да су напредни у рату него и у другом

79