Srpski pčelar

46.) Пчелице драга! како да те прославим? Како да те узвисим? Како да ти благодарим на свему што си ми дала и што сам највеће уживање ocjehao забављајући се тобом? Ја ти ничим не могу благодарити него тијем, што ћу те лијепо као што сам те и л досад његовати све до своје смрти, све докле ми не отцјевају n'fccHH 45) Пчелице драга! Ево већ је двадесет пет година како се тобом забављам, знам твој живот скроз и скроз, хиљадама кошница прешло је преко мојих руку, завиривао сам у све кутове њихове само да тебе драга пчелице што боље упознам. Са свијех сам те страна упознао, али те ипак не могох тако схватити и тако прославити као што те је схватила и прославила пјесничка душа нашега највећега пјесника Змаја. Ево дакле Змајеве имне у славу твоју:

Пчела и иротопои Недсљко.

Зујкале су пчеле уљаником Око трмке, око своје цркве, Ка’ да зборе тајне разговоре. Слушао пх протопоп Недјељко; Три годпне разум’о пх нпје, Двје године гађ’о п нагађ'о Шесте сио брижан невесео, Што не може да их разумије. Тадај падеједна пчелка златна На сребрну браду Недјељкову, Браду љуби, разгов’јетно збори: „Уморниче, стари духовнпче, Ти нпјеси од овог свијета, Ма да ти је на земљи кол’јевка, Ни ми нијесмо од св’јета овога, У рају је пчелиња кол’јевка. Бог нас зове својијем птицама; Не шаље нас за наше медање.

Befl нас иосло људма на гледање. Бог ти дао, пак си протовао. Свјеглио си чином и начином, Хитао си сјеме у вријеме, Сјеме чека дажда божијега, Иза дажда сунца божијега, Чекаће га и дочекаће га; Тебе чека у рају насеље. Склопп очи духовниче стари, Склопи очи, вр’јеме ти.је поћи.“ Склопи очи протопоп Недјељко, Тихо поје а с душом се д’јели, Нпје знао кад је умирао. Кад се душа отрже од т’јела Нред њом прха злаћана пчелпца Да јој каже путе у небеса, У насеље раја божпјега.

Некоји спољашњи знаци, по којима може пчелар познати унутрашње стање својих кошница.

Ђорђе Коларовић парох [В. Радинци]

итајући разне пчеларске књиге и новине долази пчелар почетник више пута у недоумицу и неприлику; јер, док на једном месту чита, да треба пазити на своје кошнице, како би свагда у пуном реду биле, наићи ће на другом месту, да пчеле не ваља често узнемиривати п бунити отварањем кошнице, раз-

124