Srpski pčelar

* * * Натупак у пчеларству са помичним и непомичниш Сбћем. наиисао: Ј. Страмбах. Сарајево 1900. Ову књпжицу написао је писац по закључку одбора „босанско-херцеговачког средишњег пчеларског друштва и за босанско-херцеговачке пчеларе на српском језику. Чудно је да писац спомиње пчеларе Скаритку а Живановића не спомиње ни кад говори о његовој, кошници „Американци‘ £ чију је и слику донео! Ноњарство написао А. Д. Друго поправљено издање. Загреб,. Штампано у Српској Штампарији. Цена 1. круна.

Паби рци

* * # „Српско пчеларсно друштво у &еограду“ изабрало је ироф. Јована ЖивановиИа за свога иочаснога члана у знак признања о двадесетпетогодишњици пчеларског му рада. Овај поступак „српског пчеларског друштва у Ј>еограду“ обрадоваће свакога Србина пчелара, јер у томе ће видети и зближавање и успостављање пријатељских веза између Срба пчелара с ове и с оне стране Саве. Дао Бог да тако буде! *** У Будимпешти има музеум за пољску привреду. Овај музеум је врло поучан не само за економе него за свакога. Ту се палазе збирке корисних и штетних животиња, разни предмети, алати и машине за ратарство, вртарство, и воћарство, виноградарство, сточарство, ичеларство и свиларство; земље разне врсте, вештачко ђубре, модели за разне економне зграде,. примерци за вађење дневника и т. д. све се то може ту видети. Ко оде у Будимпешту нека не пропусти овај музеум впдети. Музеум се налази у VII. окружју уКерепешко; улици а у кући број 72. Понедељником и у дане после празникаје музеум затворен иначе је сваки дан од 9 с. пре подне до 1 п. н. отворен. Улаз је бесплатан.

Нове књиге

Шематизам источно-православне српске митрополије карловачке за 1900. год. приредио протојереј Димитрије Руварац. Издање Саборског Одбора. Ср. Карловаи. Српска Манастирска Штампарија 1900. Ова је књига удешена веома добро и вјешто, и с великим трудом обрађена. Цена је књизи 2 круне.

168

Лретилата, огласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уредништва шаље се уредништву „Српског Пчелара“ у Ср. КарловцеЛ Претилату за Србију ирима Пчеларсно-воћарска задруга у Београду. За огласе и објаве плаћа се 12 Ф. од једног реда сптних слова а за жиг свакп пут по 60 Ф, Неплаћена се писма не примају. Рукоппси се не враћају. Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. Штампа Српске Манастирске Штампарије. 1900. 314.