Srpski pčelar

pišu, a ti hoćeš, da bude tvoja dzirzonka koja stoji 12 kruna narodnom košnicom! Ti slobodno piši u tvom listu i dalje taj nesmisao, dok ti ga hoće ko citati, nu nemoj se više na mene pozivati sa protivnim tumačenjem Upamti si dobro. Ja nisam nikada tvoju košnicu nazvao seljačkom košnicom i želio bih znati, koji su to delije, koji ju zovu narodnom košnicom. Lepoglava, 16 listopada 1902.

Р. Jerman.

Српска пчеларска задруга у Руми.

Управни одбор

Позив.

„Српске пчеларске задруге у Руми“ решио је у седници својој 25. Септ. (8. Окт.) о г. ове предмеге: Закључено, да председник заступа задругу на интернационалној пчеларској изложби у Бечу 1903. године п да се позову и остали чланови задруге. Замолиће се уредници „Српскога Пчелара“, да са 1. јануаром' 1903. иочну l број листа а ову годину да попупе са 13, 14. и 15. бројем. У свези с овим закључено је, да, по претходном епоразуму са уредницпма, задруга узме у своје руке издавање „Срн. Пчелара“ од 1. јануара 1903. Набавиће се за дом најнужнији намештај. За пчеларски врт при дому набавиће се и још ове јесени засадити медоносно дрвеће и грмље. Уједно ће се набавити семе од Фацелије. За отпла ту дуга за дом и пчелињак купиће се и надаље прилози и имена прилагача почети штампати у идућем броју „Срп. Пчелара". На предлог Дра Јована Шевића држаће се у зимње вечери предавања из пчеларства у трговинској дворани. Осигураће се дом задруге од ножара. Замолићс се Финанцијално равнатељство за опрост од порезе за ичеларски дом. Позваће се дужници, да чланарину до 15/28. Октобра уилате и који и након тога дуг не уплате утужиће се иутим суда. М. Ш.

Централно пчеларско друштво у Австрији приређује под заштитом Њезине кр. Висости Прејасне госпође надвојвоткиње Марије ЈозеФе интернационалну пчеларску изложбу, коју ће отворпти о Ускрсу 1903. год. у Бечу. Изложити се може све што спада у пчеларство. Изложитељи ће добити снижену цену за жељезницу. Позивају се овим чланови „Српске нчеларске задруге", да изволе на овој изложби учествовати. Пријаву треба што пре упрарити на: Centralverein fur Bienenzucht in Osterreicht und das Ausstelhngs-Comite in Wien, I. Schauflergasse 6. Упp a в a „Српске пчиларске задруге у Руми“

217