Srpski pčelar

његова тајника најдуље до 18. аирила (1. маја) т. г. јавити, који би вољни били, да на конгресу нреузму које јавно предавање из науке рацијоналнога пчелареља с обзиром на савремене прилике пчеларства. Предавање he свако награђено бити. Конгрес је овај наумио, да ускоро у штампу да сакупљене податке о развитку и нанретку пчеларства у домовини под именом „Голишњак“. У том ће „Годишњаку“ бити нриказана повијест и управа свију пчел. друштава и задруга у домовини, те ће бити вјерним огледалом до садањега рада на пољу пчеларства. Да се узмогне установити издање молимо да се гг. пчелари и пријатељи пчеларства и наше домаће књижевности изволе што прије предбројати. Чланови конгреса примиће „Годишњак“ за половицу књижарске цијене. Упозорујемо на „Годишњак“ све напредне пчеларе као и све трговине као на врло сходан за оглас. Огласи се примају у року од 14 дана, јер ће се тада ночети штампати „Годишњак“. Огласи ће се примати уз врло умјерену ци]\ну. Коначно’ умољава потписани конгресни одбор сву и. н. гг. чланове, да своју чланарину за прошлу и текућу годину изволе што прије конгресному благајнику г. Еугену Каменару, равнатељу реалке у Ву ковару. Одбор конгреса хрватских и српских пчелара. У Вуковару, 9. (22. Фебруара) 1906. Предеједник: Ђорће Коларовић.

Тајник. Фр. Стигелмајер.

Миливоје Чудомировиб, српски народни учптељ преминуо је у Кузмину у 38. години, учитељевао је у Босуту. Био је врло добар рацпјоналан пчелар, написао је књижицу IV. свезак Библијотеке пчеларске „0 ројидби" са сликама. Лака му земља!

Књижевност.

ВКети по пчеловодству изт> Болгарији написао Хр. Мршула. Ово је чланак одштампан из „Русскаго Пчеловоднаго Листка“ бр. 9. 1905. г. У овом чланку каже г. Мршула да је био у Бугар-

63