Srpski pčelar

Наиисао сам ово, да упознам наше пчеларе еа овом опасном болешћу и како Американци ту болест лече, а на пашвм пчеларима је, који имају несрећу познавати ту немилу гошћу, да у своје време јаве, јесу ли тим американским начином покушали лечити своје кошнице и са каквим успехом. 1./ХП. 1904.

Ђ. Коларовић.

Светозар Бугарски

Светозар Бугарски, један од најстаријих рацпјоналнпх пчелара у Срба преминуо је у гвојој 73. годпни. Био је службенпк у Сенти и забављао се пчеларством од 1876 године. По двије хиљаде круна добивао је од пчеларења. Године 1885. добио је од 55. ђерзон-24 метарске центе меда као што је сам писао у „Пчели“, од год. 1885. У „Пчели“, која је пзлазила у Биограду има два дописа његова из Сенте. Ти су дописи врло интересантни. Из њпх се види како је корисна економска грапа пчеларство и какоје покојник занесен био за пчелу и пчеларство, а ц како је од благодатнога утјецаја био његов лијепо уређен пчелињак на околину његову око Сенте. На млогпм изложбама излагао пчелиње производе и пчеларске ствари, за што је био награђиван дипломама и златним медаљама. Кад је у пошљедње вријеме ударила пчелиња пагаа у Сенти натраг, преселио се у Турску Кањпжу. Кад би се нашао који од нашпх ученика, који је слушао пчеларство у карловачкој богословији, те написао жпвотопис покојников и послао нам слику његову, ми бисмо радо донијели и једно и друго у „Српском пчелару“. Лака му земља, вјечна му памет! Уредн.

Пабирци.

Предаваља што ie се држати на конгресу хрват. и срп. пчелара у Загребу: 1. Јован ЖивановиК из Карловаца: 0 Ханемановој решеци. 2. Иван МаширевиЛ из Карловаца: 0 подизању и унапређивању пчелиње паше.

141