Srpski pčelar
преко зиме више да задрже поган у њему, него морају у кошници да се испогане. Пошљедица је те болести да многе кошнице пропадпу или ако и не иропадну, оне тако ослабе, да пчелар од њих иема никакве користи. Пчеле морају у гузном цријеву да задрже поган нреко цијеле зиме. Али ипак не долази та болест отуда, што пчеле морају тако дуго преко цијеле зиме да задржавају поган у гузном цријеву, него стоји до каквоће меда, на којем су пчеле узимљене. Нијесу свп медови јрднаки. Они имају различна својства. Тако мед од репице и од лисвих ушију оставља за собом многе остатке у гузном цријеву, да их пчеле не могу да задрже. Ти медови нијесу добри дакле по својој каквоћи за пчеле. На њима пчеле зими добивају срдобољу. Напротив иак медови као што су багреновац, липовац, босиљковац особите су каквоће за пчеле да врло мало остављају за собом остатке у гузном цријеву, зато на њима ирезиме ичеле врло до« бро, јер не морају да се зими ишчишћавају у кошници. Од свијех пак медова, који се каквоћом својом одликују, најбољи је босиљковац. Он се не ће тако брзо ни кристализирати, јер га добивамо најдоцније. То је нај Финији мед и најбоље на њему презиме нчеле. У њему ре као бих нема толико етерских зејтина, као у липовцу и багреновцу. По томе нема ни мириса, као што то имају багреновац и липовац. Босиљковац се приближава шећеру, који такође нема никаквога мириса. На босиљковцу презиме пчеле особито добро и друштва изиду из зиме без и једне мртве пчеле. Као штс сам напријед казао бивало је година кад пчеле нијесу навукле меда колико би им било доста да презиме и у тијем случајевима морао сам своје нчеле прихрањивати шећером, на којем су пчеле особито презимиле. Кад год сам прихрањивао пчеле шећером, увијек су ми особито добро нрезимиле без иједне мртве пчеле. Из тога се види да је шећер, кад га пчеле инвертују у мед, особитога квалитета мед, на којем пчеле најбоље презиме. Ја сам једне мршаве године метиуо звоно, да га пчеле израде. Али будући да је година сасвијем мршава била, то га пчеле не могоше израдити. Зато сам
171