Srpski pčelar

Српска пчеларска задруга.

Уиравни одбор сриске ичеларске задруге држао је_' закључну седницу за годину 1906. и решпо ове предмете: Узео на знање отпис вис. кр. зем. владе, те ће §. 5. у предмету ко може бити члан задруге стилизирати према дотичном §-у кога од овоземних пчел. друштава. Узет је на знање извештај таЈника о заступању срп. пчел. задруге на 11. конгресу сри. пчелара у Београду и председништву конгреса изразпти благородност на указаној почасти изасланству. Узето на знање учпњево расположење у погледу заступања срп. пчел. задруге на скупштини пчел. друштва у Вуковару. Узет на знање учпњен корак ради опроста од плаћања порезе на кућу пчњларске задруге. Упућена благајна, да се срп. ман. штампаријп исплатии рачун од 395 К. 84 п. за штампу „Српског Пчелара и за год. 1906. Узет на внање извештај Ђоке Коларовића о одржанпм предавањпма и позваће се остали предавачи у 1906. годпни да поднесу свој извештај а и остали познати пчелари, да известе управу о стању пчеларства у свом крају. Закључено дати направитп за задружни пчелињак 16 Живановићевпх кошница и 10 плетара. Узет на знање тајников извештај о огратд пчелињака, приходу пчелињака и стању садањем, и за чувара дома, да се направп шупа од дасака за дрва и алат. Слати „Српски Пчелар“ у замену „Српском Соколу“ у Карловцима. Уврститп се оглас барона Ротшица 5 пута у „Српски Пчелар“ за цену од 10 крупа. —■ Одговорити опћ. поглаварству да је дужно платити чланарпну за школу у Визићу јер нпје ни с које стране јављено о пступању из чланства а лист је приман. Брисани су из чланова на своју молбу Андрпја Козловачкп, Миливој Бо ; анић и школа у Горњем Петровцу. За члана уписана школа у Долњем Лапцу. За прегледање рачуна од 1906. замољени су Александар Костић катихета, Тома Округић инжињер и Душан Поповић управитељ учитељ.

Књижевност.

Полопривредни календар за просту 1907 годину издање српског пољоприрредног друштва уредпо Велимпр Н. Стојковић (са сликама) година XXV Београд. Шгампарија Досптије Обрадовић. 1906. Овај лпјепо уређиван календар препоручујемо српским економима. Пабирци.

Љеки научник у Вечким #армацевтским новинама пише да је нашао и у пчелињнм јајима огрова пчелнњегн. Он је пстуцкао 215 пчелињпх јаја, па је то ињицпрао врапцу, који се одмах јако разболио. Кад је утуцкао и додао још 260 јаја, па кад је то ињицпрао врапцу, врабац је наскоро цркао. Кад је утуцкао 926 jaja, па ињицпрао врапцу, врабац је за два сахата био мртав. Количина

31