Srpski pčelar

ојачају друштва, како би кошнице ушле јаке у коју i лавну пашу, или када прнхрањивањем ради пчелар на томе, да му се кошнице што пре изроје, те тако да са удвострученим бројем кошница дочека главну пашу, или када пчелар у јесен прихрањује своје кошнице зато, да би што јаче ушле у зиму и јаке дочекале какву рану нролетну пашу. за коју их не би могао спремити спе-. кулативним прихрањивањем у пролеће, то се зове слекулативно прихрањивање. Сиекулативно заго, што пчелар пе чини то из нужде, што се боји да ће му ичеле поумирати од глади, него зато, што хоће да нешто постигне, да дође до више ме,ла, до чега пе би дошао, када би оставио кошнице саме себи. (Свршиће се.)

Књижевност.

У календару Матице Српске за годипу 1908. има чланак из пчеларства: На осовини роди мед од Јована Живановпћа. У календару Србобрану за годину 1908. има два чланка из пчеларства од Јована Живановића: 1. Пчелиња друштва удешена за сабиране меда. 2. Партеногенеза.

Пабирци,*

Ми смо у 12. броју „Српскога Пчелара“ од прошле године њешто наговијестили о пчеларској школи у Ерлангену у Баварској, алп нијесмо казали да је то државна школа и да стоји под управом Dr. А. Флајшмана, унпверзитетскога професора. Прошле је године 1. новембра отворена. Дијели се на двоје, на научни дио, теорију под управом Dr. Еноха Цандера, доцента у универзитету и на практични дио под управом учитеља Карла Хофмана. Та је пчеларска школа спојена са универзитетом. Dr. Флајшман, професор зоологије у уппверзитету већ се од впше година бавп научно пчелом, а тако псто и Dr. Цандер, доценат у истом универзитету и већ су више курзова држали у истом универзитету. Са тијем курзовима не могу се испоредити никоји курзови, што се држе пз пчеларства у другим мјестима. Ту се чине научна пспитивања из анатомије, ту се предаје историја развитка, физијологија и бијологпја пчеле, о храни и сваривању, како иостаје млијеч (Cliylus), о потреби воде за пчеле, ексактна испптивања о вриједности различите хране, студије о температури, о влазп у кошници за вријеме зиме, о презимљавању, о болестима ичелињпм, о срдобољи, вртоглавини и кузп пчелпњој, посматрања о постајању нектара у биљкама и ностајању меда из * Под знаком сабира пабирке уредник „Српскога Пчелара“.

15