Srpski pčelar

III. Како пчела лети.

IV. Малпигови судови.

V. Насанове жлијезде.

Пчеле имају два пара крила. Предња су крила горе на другом прстену од нагрудника, а стражња су крила на трећем прстену од нагрудника. Предња су крила већа од стражњих. Предњи дио стражњих крила има квачице, за које се закваче предња крила, кад хоће пчела да лети. Испод горње стране у глави, прсима и стражњем тијелу имају пчеле повеће мјехуриће, које чине, да је тијело лакше, јер прије свакога лећења на« пуне их пчеле ваздухом. Док се ти мјехурићи не напуне ваздухом, нема пчела снаге да се махањем крилима подигне у ваздух, ве може да лети. Пчела је особито вјешта у лећењу. Она може брзо, а може и лагано летјети, она може на једној тачци у ваздуху лебдјети, она се може уједанпут у лету обрнути натраг, она може натрашке летјети.

Малпигови су судови бијели, танки кончићи. којих има преко стотине и који излазе из танкога цријева у близини желуца, савијају се око цријева и њеки се протежу у шупљину тијела. Они служе за чишћење крви. Све што је непотребно у крви, а особито мокраћну киселиву примају они и избацују у танко цријево и гузно цријево кроз афедрон напоље. Што су бубрези у живо* тиња, то су малпигови судови у пчеле.

Кад раздражимо пчелу, она подигне горе стражњи труп и савије врх од њега доље. Тијем се пети и шести тергит једно од другога разиђу, те се види бијела кожица, која горе спаја оба тергита. У тој је кожи канал, а у тај канал улазе жлијезде кроз дугачке цијеви. Те ће жлијсзде бити, из гојих пчеле испуштају ситне капље течне у лету као што смо споменули под I.

6