Srpski pčelar

на изложбу послати. Ако то с&м ради, сада fee лакше урадити, него после, када га заокупе други послови. А и обртника је теже за тај посао добити, јер и он у пролеће и преко лета много вшпе посла има. У овоме и доцнијим бројевима рад сам, да поучим оне, који не знају, шта све може од меда правити. Од важности је то за пчелара, па ће од велике користи бити, да се на изложби hito боље и обилније покаже група продуката од меда. Кад би еваки пчелар знао, како се све може мед у кући употребити и шта се све може од меда правити, не би мед у бесцење продавао, него правио разне животне намирнице не само за своју кућу, него и за продају и тако двоструко боље уновчити га могао. Од меда се може правити вино, медовина, шербет, рум, ликери, разни колачи и воће укухано. Као што су свака пића што су старија све боља. тако су и пића од меда. За то ћу у овоме броју да покажем како се крави вино од меда. како би сада већ могло за изложбу покушати правити и до изложбе потпуно добро могло бити. Ко није сигуран, да ће добити правога, некваренога вина од винове лозе, а у кући треба вина, тај ће боље урадити, ако сам прави вино од меда. Имаће здрав и много јеФтииији наиитак него ако купује из несигурне руке вино, које може бити од винове лозе, али и кварено и по здравље шкодљиво. У вину пак од меда нема никаквих ствари. које би по здравље шкодљиве биле. Може се рећи, да вино од меда има иста комијска тела у себи као и вино са лозе. Грожђе се у главном састоји из шећера и воде. Под утецајем топлоте од 12 —15° Р. шећер с водом ври, претвара се у алкохол, угљену киселину, глицерин и друга кемијска тела. Мед се састоји такођер у главном из грожђанога и воћнога шећера и дода ли му се воде вриће исто тако као и шира. Што је у грожђу више шећера биће у вину више алкохола биће јаче. Исто је то и код вина од меда. Само не треба заборавити, да ако медна шира има више од 33° шећера, или како се у народу каже сласти, онда не ће врети, не ћемо добити вино. За то треба имати справу (Saliarometer) за мерење сласти и удесити ширу тако да има 25° шећера. За време врења медне шире, а и после врења морамо поступати по правилима као и код шире и вина са винове лозе. Редовно сваке године правим вино од меда и увек ми је осим само једном. испало добро за руком. Да се направи 100 литара вина успе се у 75 литара воде (снежне или кишнице) 25 килограма меда и куха у котлу. За време врења скида се пена и после */ 2 сата кухања успе у котао 1 килограм истуцане беле креде и пусти се још '/2 сата да ври, а пена се још увек скида. Оволико кухапа и пењена 2*

19