Srpski pčelar
Моја жена прави медене колаче, који су добри уз; вино и који могу дуго стојати, на овај начин: Отопи се 1 / 2 литре меда и ] / 4 литре масти и врело успе у 1 литру брашна у чинију и добро меша«. Кад се тесто охлади, дода се 4 жуманцета 2 цела јајета 1 кафена каранфилића, једна цимета, 2 соде бикорбоне и шећера 2 кашике од јела. Сад се то опет добро меша, дода грожђа и ораха у дуж исечених, успе у тепсију да у топлом месту 3 сата кисне и онда пече. Сече се у дуже кришке. Врло добра медена торта прави се овако: Отопи се 12 дека меда са 3 кашике воде на ватри. Направи се пена (~шне“) од 7 бсланаца и успе у мед у шерпењу са 35 дека шећера да се прокуха мешајући ипазећи да не пожути. Кад се то прокухало, дода се 10 дека крупно истуцаних ораха. Овом се масан намаже „карлсбадска облатна“, он сједне стране и покрије са другом „карлсбадском облатном“. Ова се намаже исто твко и покрије трећом п тако даље колико се хоће дебела торта, а обично се меће само две осим> горње и доње, које споља нису намазане. Како се прави „алва“. Куха се дуже 60 дека меда п непрестано меша разбија v шерпењи, а по том дода 20 дека ситна шећера и дотле куха и меша да се отеже у кончиће Дотле треба да је што тврђе направљена пена од 4 беланцета. Сад се по мало сипа мед у пену и непрестано у чинији меша дотле, док се не одљусњава од чиније, дода се 20 дека исечених ораха, намаже овом масом облатна, покрије облатном и исече у дуже кришке. Ко не може добити шире, а жели имати сенесра за умокац, прави се од меда овако: у 1 / 2 литре винскога сирћета куха се 1 / киле слачице, дода се меда 2 кашике од јела, једну кафену кашику каранфилића, једну цимета и 1 / 4 литре вина. Кад је кухано, успе се у? флашу.
Марко Шаула.
86