Srpski pčelar
ћатп, јер истресање иде брже него вађење саћа из кошница. То би било што се тиче вађења саћа из кошница. Мед се истреса овако: саће са још непоклопљеним медом меће се одмах у истресаљку, а ако је мед поклопљен, морамо га отклопити. Оквири се мећу у истресаљку стрмоглав т. ј. она страна што је у кошници горе, дође у истресаљку доле. Истресаљка се се окреће у ночетку лагано, па све брже. Исто тако постепено се и зауставља. Када бисмо нагло почели окретати и нагло зауставили, изломило би се саће, а и истресаљка могла би се покварити. Старо саће је лако истресати, јер је јако, па се у истресаљци не крха, али са младим саћем, морамо бити много пажљивији. Ако је младо саће пуно меда, треба га неколико пута преокретати у истресаљци. Више пута морамо ону страну сата, која је окренута кади, окренути осовини, и обратно. Младо природно саће, не треба нипошто прве године истресати, а вештачко саће, поред мало пажње, можемо одмах прве године истресати. Што је саће пуније и врућина јача, тим се боље мора пазити, када се мед истрес. У соби или стаји где се мед истреса, треба да је највећа чистоћа. Истресаљка, судови, сита, ножеви, столови, где стоји саће, убруси, наше руке, све мора бити чисто. Пуни оквири, пок не дођу на ред да се истресају, морају стајати на чистом столу или барем на даскама, а не на голој земљи, где би се могла на њих нахвататп земља, мрве, песак, слама и друге ствари, па унети у истресаљку и у мед. Када смо са истресањем готовп, истресаљку треба што боље опрати, добро осушпти и покрити или повезати, па склонити на њено место. Ако ћемо сутрадан опет истресатп мед, не ћемо је прати, али када смо са истресањем готови, морамо је опрати. Чистоћа је први увет, да нам се мед добро одржи и да не ускисне.
169