Srpski pčelar

2 3 дана. Првп дан их има највише, други дан мање, па тако све мање, док се не престану враћати. Да ли су то најстарије или највредније пчеле? ја не знам, али је свакојако штета за њих. Зато, када преносимо кошнице на близу, добро је да остане неколико слабица код куће, где ће се ове бескућнице моћи склонити. Сувише на близу никада не ваља кошнице преносити.

Пчелињак манастира Јаска.

Поред свега настојања народноцрквених автономних власти, да се у манастирима негује пчеларство показао се слаб успех. Некоји манастири, боље речено вредни калуђери, који су схватили корист ове лепе гране економијо чине часни изузетак. Међу тима је вредни намесник манастира Јаска 0. Милутин Стојадиновић. За ревност ову изражено је 0. Милутину писмено признање од претпостављене власти. За знак признања за његово заузимање око пчсларства доносимо слику пчелињака манастира Јаска, који је пчелињак плод труда 0. Милутина. Марко ТПаула.

Марко Шаула.

Извештај о скупштини „Српске Пчеларске Задруге“ држаној у Руми 30. окт. (12. нов.) о. г.

Овогодишња главна скушптина требала се држати за време изложбе у Руми, кад и конгрес српских и хрватских пчелара, али је све то промењено због шарлаха, који је у Руми владао увелико до у касну јесен. Због тога је и изложба одгођена за идућу годину, конгрес одржан у Винковцима, а скупштина „Српске Пчеларске Задруге“ сада тек у Руми, када ,је шарлах престао и школе отворене. Скупштина би ова била добро посећена, јер је и учитељство котара румсксга тај дан заказало своју скупштину у Руми, па би по свршеном послу дошло и на пчеларску скупштину, јер су сви чланови наше задруге. Снег и киша почела

202