Srpski pčelar

да држе предавања из пчеларства, па ће за то из благајне задругине и награђени бити што се год више буде могло. Због краткоће времена држано је само једно предавање. Предавао је гимназ. директор г. Каменар: „Како ће си пчелар осигурати добит од пчеларења". Пре предавања известио нас је г. предавач о посети овогодишње пчеларске изложбе у Прагу и Кремзиру. Потврђује, што је већ напомињано у овоме листу како тамошњи пчелари имају велика друштва. ; а мп толики број пчелара имамо, за које као и да и не постоји пчел друштво, а за то наша пчеларска друштва а с њима и пчеларство слабо напредује. У предавању је г. директор истакао, важност младе матице, у средњим годинама ханеманове решетке, спекулатив. прихрањивања и да треба гледати, да у кошници нема трутовскога саћа, а не губити време убијањем свакога трута и кидањем трутовске ћелице где се год спази једна ; кошница не слаби ако има нешто и трутова, а задовољава се природи пчелиној. Предавање је са слушано са пажњом а примљено са одобравањем.

Марко Шаула,

Извештај управе „Српске Пчеларске Задруге“, који је прочитан и узет на знање на скупштини држаној у Руми 30. окт. (12. нов.) о. г.

Славна скупштино! Лањска скупштина „Српске Пчеларске Задруге“, која је држана у Руми 20. септ. (3. окт.) закључила је, да се 1908. г. приреди у Руми пчеларска изложба, и поверила је овој управи, да то пзведе у време и на начин када и како за добро нађе. Пошто се пчеларске изложбе обично приређују у времену од половице септембра, јер је то најподесније време за оваке изложбе, закључила је ова управа, да приреди изложбу од укључиво 24. авг. (6. септ.) до 30. авг. (11. септ.). Рад за изведење овога задатка отпочела је управа у два правца и то спремом да се на изложби види десетогодишњи унутарњи развитак задруге и настојањем, да се уз суделовање пчелара и пчеларских друштава у Хрватској и СЈлавонији прикаже што вернија слика пчеларства у домовини. У сврху приређења изложбе стављено је управи прорачуном 860 круна на располагање. Када је управа направила нацрт, по коме би достојно извела задаћу, увидела је

204