Srpski pčelar

изврсну храну и лек човску у својем слађаном соку, тиЈаднице! мораш данас и својим животом да плаћаш да би подигла здравље човеку. Колико сте вас платили животом за ових седамнаест година подижући здравље моје! Пчелице драга! ти пружаш слађани мед за храну и лек човеку; ти дајеш човеку восак. који служи у обличју свеће за увеличање славе Божје; ти сабираш лем по пупољцима цветним, који мири као кАд благовоње по собама пчеларским угодније од самога тамјана. Пчелице драга! твојим се воском и миришљивим твојим лемом сбливају свете мошти у антиминс и у часну трапезу. Пчелице драга! све што нам дајеш, све је то корисно, све тс служи човеку за здравље, ништа нема што од тебе остаје, да је нама без користи. Та и само труње што отпада у кошници са саћа, и то пчелар купг и претапа га у восак. Све па баш све што добивамс од тебе служи на службу человјеком. Па ево данас и сам отров твој човеку је сладак, јер га подиже. снажи, крепи и избавља од смрти.

Пчелице драга! Како да те прославим? Како да те узвисим? Како да ти благодарим? Јер ти ми пружаш својим неуморним радом материјалне којисти; ти ми показујеш пример да је рад живот, да у раду ваља живот свој проводити; ти си ми моје слабо тело ојачала; ти си ме упознала са својим животом и чудноватим расплођавањем својим; ти си ми омилила природу и њене науке.

Драга пчелице! Како да ти благодарим на свему овом? Ја ти друкчије ничим не могу благодарити него тим, што ћу те лепо, као што сам те и досад, неговати све до своје смрти све докле ми не отпевају Л*ксни ИфиДНКIА.

37