Srpski pčelar

а и сам пчелар треба свакп пут прпје него почне радити око кошнице, да опере руке, а и свакп пут, кад прелази па другу коју кошницу да ради, треба увјек прпје да опере руке. Ово Ке се многими пчеларима чинити претјерано и неизведљиво, алп код Нијемаца су куге пчелшье тако узеле мах, да се не смпје то одбацити, ако се не мисли сасвијем напустити користи, које се добивају ед покретнога саћа.

Питања и одговори.

Пит 33. Ушле су ми пчеле у зиму на незаклопљепом меду. Меда имају доста, али је готово сав ирзаклопљен. Шта да радим, како бих се могао помоћи? Зашто пчеле нису мед заклопиле кад га има доста у кошницама? Хоће ли ми пчеле на том меду поумирати? Одг. Како знате сада номоћи? Сада се око пчела впше не ради. Пчеле не могу ваше мед заклопити, а пе можете ни ви. Мед остане незаклопљен или када је сувише слаба паша, или када пчелар приликом истресања меда, сав мед из кошнице истресе, надајући се да ће пчеле нанетп други, мед. Можда сте и ви тако радили, па сте се преварили. Пчеле су вам ето нанеле меда, али га нису мосле закл)пити. У будуће кад пстресате мед, макар била најбоља паша, истресајте само из стражњих 5 6 оквира, а у остало саће не дпрајте. Ако пчеле пстресено саће начине и заклоне, тада то саће оставите пчелама за зиму, а ме 1, из предњега саћа истресите, да не остане пчелама пролетай мед за зиму, јер тај хоће да се јако ушећери. Пчеле не зпмују добро на незаклопљеном меду, али не Mopaiv поумирати. Ђ. К. Пит. 34. У једном пчеларском друштву, расправљали смо о томе, шта је узрок срдобољн у пчела? Неки су се држали Dr-a Цандера, да срдобољу увек изазива nosema apis, а други су доказпвали, да срдобољу изазове дуга зима, рђав мед и т д. Како вп о томе миелите, којн су имали право? Одг. Dr. Цандер не каже, да срдобољу „увек“ изазива nosema apis. Како ja о томе мислим, читаћете у мојем предавању. „Срдобоља и вртоглавица," које сам држао ове године, на конгресу хрватскпх п ерпскпх пчелара. Ђ К.

16

За све што се тиче админкстрације од 1. јануара 1903. год. треба се обраћати на „Српску Пчеларску Задругу" у Руми. Рукописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на Уредништво „Српскога Пчелара" у Нарловце. Власник и издавалац Српека Пчеларска Задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије 1911. 699.