Srpski pčelar

дноће, узнемнравања и т. д. Dr. Hein каже, да носему не треба превидети, али она није примерни покретач болести. 1 ) Ако стоји ово niTo пише Dr. Phillipps и Dr. Hein, онда опасност од носеме, није ни близу тако страшна, као што је Dr. Цандер у својем предавању изнео; а научници имаће још пуне руке посла, док уђу у траг пчелињим болестима: срдобољи и вртоглавици. Ђ. йоларовиЯ.

Ђ. Коларовић.

Пабирци.*)

У Крајевима, гдје пчеле навуку медљике у јесен, народи добију срдобољу преко зиме или на меду поумиру. Пчелари морају на ово добро пазити и у јесен одвадити њешто од такога меда, па додати скухапа шећера, на којем пчеле врло добро презиме. Али за легло није добра храпа, зато у прољеће мора се додавати мед народима. Шећер је дакле добар само за зиму, јер на њему врло добро презиме пчеле. Али има шећер још једну добру страну, а та је, што матица не ће рано послије зиме да леже. Дакле матице доцније почну лећи, ако је друштво узимљено на шећеру. А то је добро, јер које матице врло рано почау лећи, така друштва у хладно пролеће врло ослабе. Како матица почне лећи п пчеле морају напоље по воду, да излијећу, па ако је још хлално, многе угину на хладноћи. Тијем постају друштва слаба. Боље је дакле, кад матице не почну рано лећи. Така друштва остају увијек јака, јер се нијесу излагала опасности на хладноћи. Стога је добро ко своје пчеле, кад нема меда, узим.ъава на шећеру, јер су па шећеру врло мирне и матице не почну рано носити јаја. А то је оно, што је добро. X Годишње се добива у целом свету око 300.000 тона меда т. ј. три стотине милијона килограма. Од тога долази на Аменпку 8 / 3 . Томе се не треба чудити, iep у. сједињеним државама министарство за пољску привреду троши годишње 75.000 круна за изображена пчелара.

Питања и одговори.

Пит. 40. Увек имам трему, кад хоћу да ухватим матицу, бојим се од пчела да ме не уједу, и страхујем и да матицу не озледим, па сам се обрадовао, кад сам читао, да сада има справица, којом се може матица ухватити, а да се и не додирне прстпма. Том справицом пчелар устима ушмрче матицу у стаклену цев, одакле је може лако пустити у ковчешчић. Хоће ли то бити штогод практично? Одг. Читао сам о тој справици. То је цев састављена из ужпх и ширих делова. Шири крај цеви метне се над матицу, а други 9 Bienemvirtsch. Centralblatt 1911. е. 188. *) Под знаком сабира пабирке уредник „Српскога Пчелара" а под знаком X сабира пабирке Сима Жигић.

143