Srpski pčelar

оверовљење записника изабрани су Ђорђе Крстић управитель учитељ шимановачки и Светолик Змејановић парох јарачки. Због учитељске скупштине, која се имала одржати у 11 сати одржана су само 2 предавања. Госп. проФесор Јован Живановић говорио је нешто о кошницама, доказујући да не стоји до кошнице да пчелар добије меда него до паше и дасваки крај има своју кошницу, своју пчелу, своју пашу, своје време и своју температуру. Парох Ђорђе Коларовић предавай је : Да ли су пчеларске године веЯином рђаве? доказујући да се онај пчелар тужи на честе рђаве године, који не пренаша својих кошница и за време интервала, кад нема паше, не прихрањује својих пчела. Ш.

Пабирци.

Манастир Ходош у Банату и пчеларство. По документима у војном бечком архиву под бр. 390 и 408 из год. 1750. држао је тих година манастир Ходош кошнице (Bienenstocke), те се ходошки калуђери тада (у 18. веку) бавили пчеларетвом. Колико нам је познато сада ман. Ходош нема кошница. У белешкама архивским назива се ман. Ходош Raitzishes Kloster. Како je познато ради тога манаетира води се парница између Срба и Румуна. Dr. Ж. М.

ОГЛАС.

Управа »Српске Пчеларске Задруге« бринуће се и у овој годный, да чланови могу добиты правог вештачког саћа и да мед што боље продаду. Обраћати се треба непосредно на управу »Српске Пчеларске Задруге« у Руму. 6 _ 6

160

За све што се тине администрације од 1. јануара 1903. год. треба се обраћати на „Српску Пчеларску Задругу" у Руми. Рукописе, нњиге и листове у замену и друго што се тине уредништва, треба шиљати на Уредништво „Српскога Пчелара" у Карловце, Власник и издавалац Српска Пчеларска Задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије 1912. 427.