Srpski pčelar

Пчеларско друштво „Војводина" у Н. Саду имало је месеца новембра свој састанак. Том приликом је почасни председник друштва г. Андрија Мудрох држао предавање и показивао, како се ради са кошницом, са широким а ниским оквирима. (По »Застави«).

Књижевност.

Календар Матице Српске за г. 1923. Уз овај врло лепо уређени календар, добива купац и 5 кљига за народ. Међу тима је и »Мали Пчелар« од Ивана Маширевића. Цена 12 Дин. Овај добро уређени календар треба да уђе у сваку нашу кућу.

„Земљорадничка задруга“, орган савеза српских земљорадничких задруга. Год. XXIII. Излази у Београду једампут месечно. Претплата на годину 24 Дин. Власник: Савез Срп. Земљорадн. Задруга. Уредник: Л. Јанковић, секретар Савеза. Лист је овај, као што му име каже, намењен у првом реду нашим Земљорадничким Задругама. Алирадисвоје добре садржине, добро ће доћи сваком. привреднику, зато га препоручујемо.

„ПчеларД орган срп. пчеларског друштва. Год. VI. Излази у Београду једампут месечно. Цена му је до сад била 20 Дин. Уредник: Јов. П. Јовановић.

„Hrvatska Pčela.“ Год. XLIII. Излази у Осеку сваког месеца. Цена за г. 1923. 25 Дин. Лист је овај оргап »хрв. славон. пчелар. друштва у Осеку«. Уредник: Ј. Милош Љубић.

„Рад пољопривредног конгреса у Нобом Саду 26. ноз. 1922.“ Издање Пољопривредног друштва за Срп. Војводину. Цена 3 Дин. - У овој књижици истакнута су битна питања до којих стоји напредак наше пољске привреде, као и сметње томе напретку.

„Ратар. и Од почетка ове године издаваће Пољопривр. Друштво за Срп. Војводину у Н. Саду лист »Ратар«. Излазиће двапута на месец. Претплата на целу годину биће 32 Дин.

Пабирци.*)

A У »Bijeoi« br. 280. 1922. у чланку: »Исхрана пасивних крајева« читали смо, да Лика има 30.000 јутара необрађене земље т. зв. „вршитине". За Банију каже, да такођер вриштина покрива хиљаде јутара земље. Кад знамо да је вресак (вријесак, вриштина, вришт, црњушина и т. д. Heide, erica vulgaris) добра биљка за пчеле, која даје јесењу пашу, то ако су напред споменута поља у Лици и Банији покривена том биљком т. ј. вријесом, неразумљиво је, како да није пчеларство већма ухватило корена у тим

*) Под знаком A сабира пабирке гл. уредник а под знаком X С. Жигић.

28